Kétkednek az írek a bolíviai terroristatörténetben

Vágólapra másolva!
Kétségeinek adott hangot egy ír miniszter a Bolíviában lelőtt ír és magyar állampolgárok megöléséről kiadott hivatalos verzióval kapcsolatban. A bolíviai hatóságok szerint a csoport Evo Morales elnök meggyilkolására készült, az ír miniszter szerint azonban attól még nem terrorista valaki, ha katonai jellegű ruhát visel. Közben állítólag két korábbi támadást is beismert az az erdélyi magyar, illetve bolíviai-horvát férfi, akiket az államfő elleni merénylet előkészítésével gyanúsítanak Bolíviában. Az ország alelnöke polipszerű terroristahálózatokról beszél.
Vágólapra másolva!

Büntetlen előéletű volt a bolíviai kommandósakcióban agyonlőtt ír állampolgár, Michael Dwyer - közölte Dick Roche, Írország európai ügyekért felelős minisztere. A miniszter vasárnap kétségeit fejezte ki a bolíviai hatóságok által ismertetett verzióval kapcsolatban, amely szerint a dél-amerikai országban néhány napja lelőtt európaiak - köztük magyarok - Evo Moreles elnök meggyilkolására készülő terroristák voltak.

Az ír Michael Dwyert és két magyar állampolgárt, Rózsa-Flores Eduardót és Szabadosi Árpádot a Las Américas nevű Santa Cruz-i szálloda negyedik emeletén lőtték le bolíviai kommandósok, miután Moreles elnök utasítást adott egy állítólag ellene tervezett merénylet meghiúsítására. A helyi híradások az elnökre hivatkozva először arról számoltak be, hogy félórás tűzharcban ölték meg a három férfit, utólag azonban kiderült, hogy nem volt semmilyen tűzharc, mivel a falakon nem voltak lövésnyomok, és egy rendőr sem sérült meg.

Az ír miniszter szóvá tett több általa furcsának tartott körülményt a felsőfokú végzettségű, 24 éves ír fiatalember halálát okozó kommandóakcióval kapcsolatban. Meglepték például az ír minisztert a három lelőtt férfi egyikéről közzétett fényképek. "Jól kivehetően össze volt kötözve a keze a törzse előtt. Ez igazán szokatlan" - hangsúlyozta, jelezve, hogy nem érti, mi ok lehetne arra, hogy összekössék egy halott kezét.

"24 éves fiatalemberek jöhetnek-mehetnek a világban, és ha katonai jellegű öltözéket viselnek, még nem jelenti azt szükségképpen, hogy katonai megbízatásuk van" - mondta Roche arra reagálva, hogy a bolíviai hatóságok katonai jellegű feladatokkal megbízott "zsoldosoknak", illetve Evo Morales elnök meggyilkolására szövetkezett "terroristáknak" minősítették a kis csoportot, benne az ír fiatalembert.

A dublini külügyminisztérium egy szóvivője közölte: egy ír diplomatát átküldtek Argentínából Bolíviába, hogy érje el az ír fiatalember holttestének hazaszállítását, ugyanis vizsgálat tárgyát képezi Írországban, milyen körülmények között került Dwyer Bolíviába, és hogyan ölték meg. Az ír konzul szombaton már tárgyalt Dwyer holttestének elszállításáról - el is vitték a boncteremtől.

A boncteremben már csak Magyarosi holtteste maradt, amelyért negyedik napja senki sem jelentkezett. Rafael Vargas törvényszéki orvos az El Debernek úgy nyilatkozott, hogy a hűtés hiánya miatt a La Paz-i ügyészség hamarosan határozatot hozhat arról, hogy a szovátai fiatalembert közös sírba temessék el.

Rafael Vargas szerint a lelőtt férfiakkal több lövés végzett, mellkasi és hasi-altesti tájékon vannak a becsapódások: Rózsa Floes Eduaardo nyolc lövést kapott, míg Magyarosi és Dwyer hatot-hatot. Hogy a feltételezett terroristák is lövöldöztek-e, azt egy külön vizsgálat állapítja meg, amelynek eredményei egy hét múlva várhatóak.

Evo Morales bolíviai államfő vasárnap nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását javasolta annak igazolására, hogy valóban az ő és az ország más vezetőinek életére törtek a Santa Cruzban lelőtt emberek és társaik - köztük magyarok. Az elnök elvetette a csütörtöki kommandósakció és a La Paz-i kormány terrorista verziójával kapcsolatos kételyeket, kétségeket. A bolíviai államfő az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) Port of Spain-i csúcsértekezletén megismételte, hogy valóban őt és más politikusokat akartak meggyilkolni a terroristák, akik szerinte előzőleg több robbantásos merényletet is elkövettek.

Letartóztatták az elfogott magyart

Közben terrorizmus vádjával előzetes letartóztatásba helyezte egy La Paz-i bíró Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Fardig Astorga Tadicot, a Santa Cruzban felszámolt állítólagos zsoldos csapat két életben maradt tagját - jelentették vasárnap bolíviai hírportálok. A bíró azután rendelte el előzetes letartóztatásukat, hogy a védelem képviselői is ezt kérték biztonsági óvintézkedésként, és az ügyész több mint kétórás meghallgatáson ismertette a vád bizonyítékait, bemutatva a lefoglalt fegyverek listáját is.

A bolíviai kormány szerint Tóásó és Tadic már beismerte, hogy részt vettek a Saúl Avalos miniszterhelyettes háza ellen márciusban, és a Julio Terrazas érsek lakhelye ellen múlt szerdán elkövetett terrortámadásokban. A két férfit hivatalosan terrorizmussal és "az állam biztonsága elleni támadással" vádolják - írta az ABI bolíviai hírügynökség.

A két feltételezett zsoldos szombat óta a La Paz központjában lévő, szigorúan őrzött San Pedro-i börtönben tartják fogva. Az előzetes letartóztatásukat elrendelő bíró a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a gyanúsítottak különlegesen őrzött zárkába kerülnek. Az El Diario című újság szerint hozzátartozóik sem látogathatják őket. Az ABI szerint a San Pedro-i a dél-amerikai ország egyik legzsúfoltabb börtöne, ahol több mint ezer rabot tartanak fogva, a XX. század elején emelt épület befogadóképessége háromszorosát.

Az ügyész saját elmondása szerint kérte, hogy a korszerűtlen épületből mindkét gyanúsított kerüljön át a La Paz-tól 12 kilométerre lévő, a hatóságok szerint maximálisan őrzött Chonchocoro-i börtönbe, majd később a Potosíban lévő Cantumarca-i fegyházba. Az El Deber című helyi újság korábban arról írt, hogy az ügyészség nem tartja elég biztonságosnak a San Pedro-i börtönt, és attól tart, hogy "a tapasztalt katonák megszökhetnek".

Bolívia a szabadkőműves polip csápjairól beszél

Az ABI igazságszolgáltatási forrásból úgy tudja, hogy a merényletek és a "zsoldos sejt" mögött gazdaságilag erős szabadkőműves páholyok állnak, de ezek jellege és társadalmi összetétele nem ismert. A forrás szerint az öt állítólagos terroristát Santa Cruz-i szabadkőműves páholyok pénzelték. A feltételezett bérgyilkosok állítólag Európában léptek kapcsolatba egy ismeretlen személlyel, akit a nyomozók tanúvallomások alapján csak "Az Öreg" néven tudtak beazonosítani. A Bolíviában kormányzó Mozgalom a Szocializmusért egy szenátora korábban egy horvát származású bolíviai üzletembert, a Santa Cruzban élő Branko Marinkovicot vádolta meg a Morales meggyilkolására szőtt összeesküvés megszervezésével.

"Csak egy csápja egy hatalmas polipnak" a bolíviai kommandósok által Santa Cruzban csütörtökön felszámolt terrorcsoport, amely polip "még mindig aktív az ország különböző régióiban, és amelynek végső célja káoszt teremteni és megingatni a kormányt az államfő meggyilkolásával" - mondta vasárnap Álvaro García Linera bolíviai alelnök.

García Linera a La Pazban tartott sajtóértekezleten azt állította, hogy "az operatív csápot" számolták fel, miközben vannak olyan részlegek, amelyek a fegyverek begyűjtésével és szállításával, a merényletek kitervelésével, illetve a finanszírozás kérdéseivel foglalkoznak. "Nem ez volt az egyetlen csoport, van több másik is, olyan bonyolult fegyverzettel, hogy olyannal még a bolíviai fegyveres erők sem rendelkeznek" - mondta, az ABI bolíviai hírügynökség jelentése szerint hangsúlyozva, hogy széles körű információkkal rendelkeznek a felforgató tevékenységről.

A feltételezett terrorcsoport ügyének nyomozásával kapcsolatos rendőrségi hírzárlat ellenére az El Deber Santa Cruz-i lap még két, szökésben lévő személyről és további három gyanúsítottról ír diplomáciai és titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. Értesülései szerint valamennyien külföldi állampolgárok - a szökevények magyar nemzetiségűek, a felszámolt csoporttal kapcsolatba hozható gyanúsítottak között pedig két argentin van és egy magyar születésű személy, aki egy (meg nem nevezett) afrikai állam polgára.

Jogsértően léptek fel a kommandósok

Súlyos szabálytalanságokat követtek el a bolíviai hatóságok az állítólagos terroristasejt felszámolásakor, és az életben maradt két gyanúsított, Tóásó Előd és a horvát Mario Tadic előzetes letartóztatásba helyezésekor - állítja a bolíviai ügyvédi kamara elnöke. Edwin Rojas szerint a gyanúsítottak alapvető jogai sérültek azzal, hogy a kommandósok nem tartották be az alkotmányban és a büntetőtörvénykönyvben rögzített garanciákat.

Első helyen említette, hogy a hatályos jogszabályok szerint bírói végzés kell a házkutatáshoz. Ez a feltétel nem teljesült, amikor a rendőrség behatolt a szállodába, ahol a feltételezett terroristák megszálltak. A házkutatáskor nem voltak jelen az ügyészség képviselői, márpedig az ügyészségnek kell garantálnia az alapvető jogok betartását és a vizsgálat jogszerű lefolytatását. Követelte, hogy tegyék közzé a törvényszéki és a ballisztikai szakértői vizsgálatok eredményét.