Korrekt tárgyalást ígér Irán az elítélt újságírónak

Vágólapra másolva!
Tisztességes és gyors tárgyalást ígér az iráni főbíró a múlt héten nyolcéves börtönbüntetésre ítélt amerikai újságíró ügyében. Roxana Saberit először egy üveg bor vásárlása miatt állították bíróság elé, később már kémkedéssel is megvádolták, majd elítélték. Az iráni főbíró az után nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok tiltakozott az ítélet ellen.
Vágólapra másolva!

Sahrudi ajatollah, Irán főbírója "igazságos, pontos és gyors" eljárást ígért a korábban kémkedésért nyolc év börtönre ítélt amerikai riporter, Roxana Saberi ügyében - írja a BBC. Azt követően mondta ezt a főbíró, hogy az iráni elnök kijelentette: az újságírónak meg kell adni a jogot, hogy védhesse magát a tárgyaláson.

Saberit egy egynapos tárgyaláson ítélték el. Az ítélet kapcsán Barack Obama amerikai elnök is aggodalmát fejezte ki, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pedig levélben is tiltakozott az iráni diplomáciánál. Az ügy tovább terhelheti az amerikai-iráni viszonyt, amely továbbra is meglehetősen feszült, bár Barack Obama amerikai elnök március végén javasolta Teheránnak, hogy nyissanak új fejezetet a két állam kapcsolataiban.

Eredetileg azért állították bíróság elé a 31 éves újságírót, mert állítólag alkoholt vásárolt, és érvényes sajtóigazolvány nélkül dolgozott. "Annyit mondott, hogy egy üveg bort vásárolt, és emiatt tartóztatták le. Mi viszont megkérdeztünk erről többeket, szerintük borvásárlásért senki nem kerül fogdába. Ez csak ürügy a hatóságok részéről" - mondta Reza Saberi, az újságírónő apja az AP-nek még márciusban.

Az apa szerint Saberi hamis vallomásokat tett. "Roxana azt mondta nekünk, hogy semmi sem igaz abból, amit bevallott. Megfélemlítették, és azt mondták neki, hogy ha együttműködik, szabadon engedik" - mondta az apa, Reza Saberi az AFP-nek.

Két hét múlva már a kémkedést is hozzáadták az addigi vádakhoz. A teheráni Forradalmi Bíróság rögtön el is ítélte - zárt ajtók mögött. A vádirat szerint a kettős, iráni-amerikai állampolgárságú Saberinek sikerült iráni kormány-tisztségviselők köreibe bejutnia, és az ott szerzett információkat továbbította az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA).

Roxana Saberi hat éve élt Iránban szabadúszó újságíróként, többek között a BBC-nek és a NPR nevű amerikai rádióhálózatnak is dolgozott - írta az AP. Az NPR szerint Saberi sajtóigazolványát Irán több mint egy éve visszavonta, ennek ellenére ő rövidebb tudósításokat adott az országból a rádiónak. A rádió honlapján olvasható hír szerint Saberit január 31-én vették őrizetbe.