Netanjahu feltételek nélkül is tárgyalna a palesztinokkal

Vágólapra másolva!
Feltételek nélkül is kész tárgyalni a palesztinokkal Benjámin Netanjahu egy névtelenséget kérő izraeli illetékes szerint. Egy feltétel azonban mégis újra meg újra felmerül: a palesztinoknak el kell ismerniük az izraeli államot, ha békét és saját országot akarnak.
Vágólapra másolva!

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kész feltételek nélkül felújítani a béketárgyalásokat a palesztinokkal - jelentette ki hétfőn egy magas rangú izraeli illetékes. "Úgy gondoljuk, hogy Izraelnek mint a zsidó nép államának az elismerése a béketárgyalások fontos eleme" - tette ugyanakkor hozzá.

Netanjahu a múlt héten George Mitchell amerikai különmegbízottal tárgyalva követelte, hogy a palesztinok ismerjék el Izraelt. "Az Egyesült Államok politikája a kétállami megoldásra összpontosít, egy palesztin államra és Izrael zsidó államára, amelyek békében élnek egymás mellett" - mondta akkor Mitchell.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egy nyilatkozatában elutasította az izraeli követelést, mondván, hogy az "akadály a béke és a két állam megteremtése felé vezető úton".

A március végén hivatalba lépett Netanjahu-kormány óvatosan kezeli a palesztin helyzetet. Beiktatásakor az izraeli kormányfő lehetségesnek nevezte a palesztinokkal való békét, de az állam szót nem mondta ki ezzel kapcsolatban, ami azon nyomban kiváltotta a palesztinok elégedetlenségét.

Netanjahu a tervek szerint május közepén Washingtonba utazik, hogy a Fehér Házban találkozzon Barack Obama amerikai elnökkel - közölte az izraeli minisztertanács egyik tisztségviselője.