Öt Pulitzer-díjat kapott a The New York Times

Vágólapra másolva!
Kiosztották Pulitzer-díjakat hétfőn New Yorkban. A legtöbb díjat, összesen ötöt a The New York Times zsebelte be, a közszolgálatiságért járó díjat a The Las Vegas Sun kapta. 
Vágólapra másolva!

A The New York Times című napilap idén öt kategóriában nyerte el a Pulitzer-díjat. Az amerikai újságírás legrangosabb elismerésének kitüntetettjeit hétfőn jelentették be New Yorkban.

A liberális újság lett a legjobb a gyorshír (breaking news), az oknyomozó újságírás és a nemzetközi híradás kategóriájában, és ugyancsak elsőséget szerzett kritika, valamint cikkfotó kategóriában is. Az amerikai napilap honlapja szerint ennél több díjat egyszerre csak két alkalommal kapott újság: 2002-ben a The New York Times hetet, 2008-ban a The Washington Post hatot vitt el.

Idén a The New York Times többek között az Afganisztáni és pakisztáni harcokról készített tudósításokért, Eliot Spitzer New York-i kormányzó bukásának bemutatásáért, művészetkritikákésrt és Barack Obama elnökválasztási kampányának fényképezéséért kapott díjat.

Az egyik legértékesebb kategória, a közszolgálatiságért járó Pulitzer-díj 2009-ben a The Las Vegas Sunhoz került. A lap a kitüntetést azzal érdemelte ki, hogy "bátor riportokban" számolt be az építőmunkások tömeges elhalálozásáról Las Vegas legnagyobb építkezésein.

A floridai St Petersberg Times című újság kapta a hazai híradás Pulitzer-díját az internetes PolitiFact.com projektért, amely a politikai szereplők állításainak igazságtartalmát vizsgálja. A legjobb kommentárírónak a The Washington Post egyik munkatársa bizonyult,

A magyar származású Joseph Pulitzer újságíró és kiadó nevét őrző díjat 93. alkalommal ítélték oda. Első ízben pályázhattak csak interneten publikáló kiadványok, de egyikük sem kapta meg a rangos elismerést. A Columbia Egyetem által egy 19 tagú szakértői testület javaslatára odaítélt díjak 10 ezer dolláros pénzjutalommal járnak, kivéve a közszolgálatért kategóriában, ahol a győztes aranyérmet kap.