Az EU-nál panaszolta be a szlovák nyelvtörvényt Gál Kinga

Vágólapra másolva!
Az új szlovák nyelvtörvényt kritizálta az Európai Parlamentben Gál Kinga, a Fidesz képviselője. Gál szerint a törvény minden kisebbségvédelmi dokumentumnak és alapelvnek ellentmond, ezért az uniónak közbe kell lépnie.
Vágólapra másolva!

Sérti a nemzeti kisebbségeket a szlovákiai nyelvtörvény - vélte Gál Kinga (Fidesz) képviselő az Európai Parlament kedden kezdődött strasbourgi plenáris ülésén, napirend előtt felszólalva.

- Öt év uniós tagság után is megtörténhet, hogy őshonos nemzeti kisebbségek nyelvhasználata ellenében védik a többségi nyelvet, mint ahogy történik most Szlovákiában - hangoztatta. Mint mondta, az 1995-ös, már akkor is komoly nemzetközi bírálatokat kiváltott pozsonyi nyelvtörvény újjáélesztése veszélyezteti a félmilliós, őshonos magyar kisebbség nyelvhasználatát az élet minden területén.

- Ellentmond a nyelvtörvény minden létező európai kisebbséget vagy kisebbségi nyelvet védő nemzetközi dokumentumnak, az unió alapelveinek és tagállami gyakorlatának - szögezte le Gál Kinga, kérve a nyelvi sokszínűségért felelős uniós biztost, hogy lépjen közbe.