Vágólapra másolva!
Valószínűleg nagy fölénnyel nyeri meg a dél-afrikai parlamenti választást a másfél évtizede kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC). A párt azonban várhatóan nem éri el az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget. A végleges eredmények napok múlva várhatók.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok szerint nagy fölénnyel nyeri meg a szerdán tartott dél-afrikai parlamenti választást a másfél évtizede kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) - írja a BBC.

Az ANC a parlamenti helyek 65 százalékára számíthat, ami egy százalékkal marad el az alkotmány módosításához szükséges kétharmados többségtől. A kormánypárt két fő kihívója, az ellenzéki Demokratikus Szövetség (DA) 18 százalékot, a Népi Kongresszus (COPE) pedig 8 százalékot érhet el. A hivatalos végeredményt azonban csak napok múlva teszik közzé.

Mivel az ország elnökét a parlament választja meg, így valószínűleg az ANC-t irányító Jacob Zumát választják meg jövő hónapban államfőnek. Zumát az ellenzék azért támadta, mert korrupció, pénzmosás, adócsalás és csalás gyanúja miatt folyt ellene büntetőeljárás, ezeket azonban április elején megszüntetette a főállamügyészség, így nem kellett bíróság elé állnia.

Az apartheid korszakának 1994-es lezárása óta ez volt a legszorosabb voksolás az országban. A korábbi választásokon az ANC rendszerint több mint kétharmados többséget szerzett.