Vágólapra másolva!
Még péntek délelőtt sem kapta meg a hivatalos dokumentumokat Magyarország az április 16-án egy rendőri akcióban megölt Rózsa Flores Eduardo ügyében. A letartóztatott Tóásó Előd ügyvédje sem nézhetett bele a nyomozati anyagokba. Erről Józsa Mátyás magyar nagykövet számolt be pénteken, aki szerint szükséges lehet személyi védelmet biztosítani Tóásó védőjének.
Vágólapra másolva!

A bolíviai bürokrácia húzza az időt, még péntek délelőtt sem adtak át hivatalos dokumentumokat Magyarország tájékoztatására az állítólagos terroristák ügyében, és Tóásó Előd ügyvédje sem nézhetett még bele a nyomozati anyagokba - közölte Józsa Mátyás magyar nagykövet. A diplomata attól tart, hogy a hét vége miatt nem kapja meg az elhunyt Magyarosi Árpád személyi okmányait sem, pedig erre szükség van a holttest hazaszállításához.

Időközben megérkezett La Pazba a román konzul is, aki szintén hozott magával felhatalmazást Józsa Mátyás számára, hogy intézkedhessen. Eddig azonban ez sem segített, noha a bolíviai külügyminiszter minden segítséget megígért a személyes találkozón.

Józsa Mátyás szerint esetleg szükség lesz személyi védelmet felfogadni Rogiberto Paredes Ayllon ügyvéd számára, mert a bolíviai belpolitikai küzdelmek középpontjába került ügy miatt "célponttá válhat".

Tóásó kártérítést is kérhetne

Egy bolíviai alkotmányjogász közben arról nyilatkozott az El Deber című lapnak, hogy a múlt heti kommandósakció során elfogott Tóásó Előd akár kárpótlást is követelhet az ellene elkövetett jogsértések miatt. Henry Baldelomar bolíviai politológus, elemző pedig arra figyelmeztetett, hogy Magyarország, Horvátország és Írország nemzetközi bíróság elé citálhatja Bolíviát az erő túlzott mértékű alkalmazásának vádjával, amennyiben az derül ki, hogy a Las Américas szállodában múlt héten agyonlőtt három embernek nem volt köze terrorista cselekedetekhez. Ha ez megtörténne, az ügy kétségtelenül lejáratná Evo Morales bolíviai elnököt Európában. Morales volt az, aki utasítást adott a csoport elfogására, és ő vádolta meg őket terrorizmussal.

Tóásó ügyvédje jelenlegi az eljárás során eddig tett lépések jogszerűségét vizsgálja. Így ellenőrizte, hogy a Tóásónak biztosított tolmács valóban beszél-e magyarul: kiderült, hogy nem. A másik komoly jogsértés az, hogy őrizetbe vételkor Tóásót fizikailag bántalmazták, amit még a hivatalból kirendelt ügyvéd is igazolt és beadványban sérelmezett.

Pénteken felvették az orvosi látleletet Tóásó Elődről, a magyar fiatalembert a La Paz-i San Pedro börtönben az orvos annak az ügyvédje jelenlétében látogatta meg,- mondta Józsa Mátyás nagykövet telefonon az MTI-nek. A férfit elfogása során nagy valószínűséggel súlyosan bántalmazták, a sérülések jól láthatóak Tóásó arcán és testén.

Hárman szökésben

Pénteken a bolíviai parlamenti vizsgálóbizottság egyik tagja azt közölte, hogy a terrorista bandaként üldözött csoportnak nyolc tagja volt, aki közül három még szökésben van. A bizottság előzőleg meghallgatta a nyomozást felügyelő Marcelo Sosa ügyészt, és a nyomozócsoportot vezető Johnny Aguilera őrnagyot. A körözött három személynek a fedőnevét árulta el a képviselő, e szerint "Viejo", "Superman" és "Lucas" rejtőzködik még. A helyi sajtó 17 fős zsoldos csoportról is írt, akiket állítólag Rózsa Flores juttatott be az országba. Az ügy korábbi fejleményeiről itt olvashat részletesen.

Közben a bolíviai ellenzék azt kifogásolta, hogy a kormány militarizálja a keleti Santa Cruz tartományt, és ezzel egyfajta "állami terrorizmust" gyakorolnak a lakosság felett. A kormány korábban bejelentette, hogy a hadsereg megerősíti a határok őrzését, hogy így szorítsa vissza a fegyver- és kábítószercsempészetet.

A bolíviai hatóságok múlt csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy állítólagos "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales elnököt. Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. A bolíviai kormány mindeddig semmilyen bizonyítékot nem mutatott fel arról, hogy a csoport valóban merényletet készült elkövetni.