Letartóztatták Prágában a Ku Klux Klan volt főnökét

Vágólapra másolva!
Kommandósok fogták el Prágában az amerikai Ku Klux Klan egykori vezetőjét, aki neonáci gyűléseken akart előadást tartani Csehországban. A férfit a rendőrség szerint azért vették őrizetbe, mert szélsőséges szervezeteket népszerűsített.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták Prágában David Duke-ot, a fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai fajgyűlölő szervezet, a Ku Klux Klan egykori főnökét. A férfit az államügyész előzetes beleegyezésével egy vendéglőben vették őrizetbe péntek délután - közölte Jan Mikulovsky, a prágai rendőrség szóvivője. Az akcióban mintegy harminc álarcos kommandós vett részt.

A szélsőséges férfit azzal vádolják, hogy nyilvánosan olyan mozgalmakat népszerűsített, "amelyek az emberi szabadságjogok eltiprását támogatják" - mondta a szóvivő. Nem hivatalos értesülés szerint a letartóztatás konkrét oka az volt, hogy Duke cseh újságírókkal beszélgetve tagadta a holokausztot.

A Ku Klux Klan korábbi vezetője eredetileg előadást tartott volna Prágában és Brnóban, de azok időpontját és pontos színhelyét a neonáci szervezők nem hozták nyilvánosságra.
Duke-ot a prágai Károly Egyetemre is meghívták előadónak, és az előadást az egyetem először engedélyezte is. Később azonban az intézmény visszavonta az engedélyt, mert attól tartottak, hogy az előadáson esetleg neonácik is részt vesznek majd, és botrányt csinálnak.

Ivan Langer belügyminiszter, Michael Kocáb emberi jogi miniszter és több baloldali szervezet nemtetszésének adott hangot David Duke látogatásával kapcsolatban. A Právo című baloldali lap értesülése szerint David Duke Csehországban rajta van a szélsőséges, nemkívánatos személyek listáján, ezért a hatóságok akár megérkezésekor is letartóztathatták volna, vagy visszafordíthatták volna a határon.