Milliárdok röpködnek a Gripen-lobbista aktájában

Vágólapra másolva!
Milliárdos összegű kenőpénzek fizetését javasolta egyebek mellett Magyarországon a hadiipari lobbistaként dolgozó magyar származású gróf, Alfons Mensdorff-Pouilly - írja egy osztrák lap egy titkos brit jelentésre hivatkozva. A cikk szerint a gróf azt javasolta megbízóinak, hogy Magyarországon 3,8 milliárd forintot fizessenek ki öt embernek, a britek gyanúja szerint korrupciós céllal.
Vágólapra másolva!

Újabb részleteket tárt fel az állítólagos brit Mensdorff-Pouilly-aktából a Format osztrák hetilap legfrissebb száma. A lap pénteken megjelent cikke szerint egy brit hatóság titkos jelentésében az áll, hogy a magyar származású gróf, Alfons Mensdorff-Pouilly azt javasolta megbízóinak, hogy Magyarországon öt embernek 180 millió schillinget (13,1 millió euró, mostani árfolyamon 3,8 milliárd forintot), Ausztriában négy embernek 250 millió schillinget (18,2 millió euró), Csehországban pedig húsz embernek több mint egymilliárd schillinget fizessenek ki közvetítőkön keresztül. A csalások felderítésén dolgozó brit szervezet, az SFO gyanúja szerint korrupciós céllal tette ezeket a javaslatokat - írja az osztrák lap.

Az újság honlapján egyelőre nem elérhető cikk az aktában szereplő belső forrásnak nevezett Mark Cliff vallomását idézi: "Marketingcélokra kifizetett összegeket készpénzben harmadik feleknek továbbítottak, a kifizetések igazolására utólag írtak szerződéseket, és Mensdorff korrupt módon manipulálta a politikai folyamatokat a BAE (British Aerospace) javára."

Cliff azt mondja magáról, hogy a BAE Red Diamond nevű off-shore cégének volt az ügyvezetője, amelyen keresztül Mensdorff jutalékot kapott a BAE-től. A cikk 2000 márciusa és 2003 júliusa, valamint 2004 és 2006 decembere közti jutalékokat említ. Cliff szerint csak a néhai Timothy Landon, egy Mensdorffal rokonságban álló BAE-tanácsadó, maga Mensdorff és üzlettársa, Kurt Dalmata tudott arról, hogy kinek és mennyit fizettek.

Előző heti számában a Format arról írt, hogy birtokába került egy jelentés, amelyet a súlyos csalásokkal foglalkozó brit szervezet, az SFO küldött tavaly júliusban az osztrák belügyminisztériumnak. A jelentés az Alfons Mensdorff-Pouilly ellen európai vadászgép-beszerzésekkel kapcsolatban indult vizsgálat eredményeit tartalmazza.

Az újság szerint a dokumentumban többek között az szerepel, hogy az SFO-nak "alapos oka van feltételezni", hogy a - például a Gripen gépek gyártásában érdekelt - BAE fegyverkonszern Mensdorff-Pouilly segítségével "korrumpálta a beszerzési eljárásokat Ausztriában, Magyarországon és Csehországban".

Mensdorff-Pouilly még 2007-ben írásos nyilatkozatban utasította vissza azt feltételezést, hogy nyolcmillió dolláros jutalékra tett volna szert a magyarországi vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői tevékenysége révén. Magyarország egy 2003-ban kötött megállapodás értelmében több mint kétmilliárd forintért lízingel Svédországtól 14 Gripen vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek.

Nyakó István, az MSZP szóvivője a múlt héten visszautasította a Formatnak azt a - szintén az SFO-jelentésre utaló - állítását, amely egy 2001. október 3-i megbeszélésről szóló feljegyzésre hivatkozva "a szocialistáknak való 7,5 százalékos kifizetésre" utalt. A politikus azt mondta, hogy 2001-ben nem a szocialisták voltak kormányon, ugyanakkor erkölcsileg elítélendőnek tartja a megvesztegetést.

A Format szerint Ausztriában hat egykori, illetve jelenlegi politikus és négy magas rangú katonatiszt került a hatóságok látókörébe az ügy kapcsán.

Alfons Mensdorff-Pouilly - anyai ágon magyar - grófot márciusban helyezték előzetes letartóztatásba pénzmosás gyanújával. Mensdorff-Pouilly az Eurofighter- és a Gripen gépek gyártásában egyaránt érdekelt BAE fegyverkonszern tanácsadójaként tevékenykedett. A gróf ellen 2007 vége óta nyomoznak a brit és svéd hatóságok. Azzal gyanúsítják, hogy megbízója, a BAE érdekében politikusokat vesztegetett meg Csehországban és Ausztriában. Az előbbiben a Gripenek megvételét igyekezett előmozdítani, az utóbbiban az Eurofighterek ügyét egyengette. Mensdorff-Pouilly ügyvédje mind a pénzmosási, mind a megvesztegetési vádakat visszautasította.