Szembeszállna a holokauszttagadókkal Barack Obama

Vágólapra másolva!
A hallgatás és a közöny veszélyére figyelmeztetett Barack Obama amerikai elnök a holokauszt emléknapján mondott beszédében. Obama azt mondta, szembe kell szállni a népírtókkal és a holokauszttagadókkal, és nem szabad hagyni, hogy a dárfúri népirtáshoz hasonló szörnyűségek történjenek. Az emléknapot többen arra használták fel, hogy az Irán által jelentett veszélyre figyelmeztessék az elnököt.
Vágólapra másolva!

Szembe kell szállni azokkal, akik tagadják a holokausztot vagy népirtással fenyegetnek; a világ soha többé nem engedheti meg, hogy olyan szörnyűség történjen, amilyen a holokauszt volt - mondta Barack Obama amerikai elnök csütörtöki emlékbeszédében, amelyet a holokauszt emléknapja alkalmával mondott a washingtoni Capitolium épületében. Obama óva intett "a hallgatás veszélyeitől". Minden nap harcolni kell az apátia és azon késztetés ellen, hogy az ember elforduljon a világ borzalmaitól - mondta.

Obama nevek említése nélkül arról is beszélt, hogy még mindig vannak, akik tagadják a holokausztot. A megemlékezésről beszámoló amerikai sajtó ezt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökhöz kötötte, aki többször kijelentette, hogy nem ismeri el a holokauszt tényét.

Az amerikai elnök elmondta, hogy a holokausztra emlékezve nemcsak a sok emberélet elvesztését gyászolják, de közben ünneplik azokat, akik megmentették embertársaikat. Föltette a kérdést: hogyan lehet elérni azt, hogy a "soha többé" felhívás ne üres jelszó vagy törekvés, hanem cselekvésre való buzdítás legyen? Válasza szerint tanúságtételre és a hallgatás elleni küzdelemre van szükség, mert a hallgatás a gonosz legnagyobb segítője. "Szembe kell szállni azokkal, akik hazudnak a történelemről, és meg kell tenni mindent a ruandaihoz vagy a dárfúrihoz hasonló szörnyűségek megelőzése érdekében" - mondta.

A megemlékezés több szónoka burkoltan vagy nyíltan arra hívta fel Obamát: lépjen fel az iráni kormány ellen, amely fenyegetést jelent a zsidóságra és Izraelre nézve. Sallai Meridor izraeli nagykövet arról beszélt: egy rezsim újra terrorizálja szomszédait, megsemmisítéssel fenyegeti a zsidókat. Joel Geiderman, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum igazgatóhelyettese pedig párhuzamot vont a nácik és a mai teheráni vezetés között. Hangsúlyozta, nem lehet megengedni, hogy atomfegyver jusson agresszor fanatikusok kezébe.