Tűzszünetet szeretnének a tamilok Srí Lankán

Vágólapra másolva!
A Srí Lankára látogató ENSZ-megbízott annyit már elért, hogy a tamil lázadók egyoldalú tűzszünetet hirdettek. A kormány viccnek titulálta mindezt, és felszólította a tamilokat: vagy megadják magukat, vagy megsemmisítik őket. A kormánycsapatok által bekerített katlanban még mindig 50 ezer civil szorong azon, hogy kijut-e az ostromgyűrűből. 100 ezer társukat sikerült eddig kimenteni.
Vágólapra másolva!

Egyoldalú tűzszünetet hirdettek a tamil lázadók vasárnap Srí Lankán, hogy a segélyszervezetek eljuthassanak a polgárháborús övezetben rekedt polgári lakossághoz. A védelmi minisztérium "viccnek" nevezte a lázadók bejelentését. A tárca közölte, hogy a gerillák két lehetőség közül választhatnak: a megadás vagy a megsemmisítés.

A fegyverszünetet azután jelentették be a tamilok, hogy a Srí Lanka-i polgárháborús övezetben rekedt több tízezer helyi civil sorsáról kezdett tárgyalásokat a colombói kormánnyal az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese vasárnap.

John Holmes találkozott az emberi jogokkal és a természeti katasztrófák kezelésével foglalkozó miniszterrel, Mahinda Szamaraszinghéval - közölték colombói hivatalos források. Az ENSZ-főtitkár helyettese február óta most jár másodszor Srí Lankán.

Megérkezése előtt kiadott közleményében Holmes kiemelte, hogy elsődleges feladatnak a harcok övezetében maradt több tízezer polgári lakos életének megóvását tartja. Két vagy háromnapos látogatása alatt tanulmányozni akarja a befogadó táborokban lévők életkörülményeit, és fel akarja mérni azt is, hogyan kezelik a hirtelen támadt menekültáradatot - tette hozzá.

Az ENSZ számításai szerint a menekülthullám hétfői megindulása óta több mint 100 ezer helyi lakos hagyta el azt a mostanra tíz négyzetkilométerre zsugorodott földsávot, ahova a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) visszavonultak az ország északkeleti részén. 50 ezer civilt azonban még mindig sakkban tartanak a gerillák.

A colombói kormány ezzel szemben 15 ezerre becsüli az ott rekedt civilek számát, akiket - állítása szerint - az LTTE "élőpajzsnak" használ. Közölte azt is, hogy hétfő óta 110 ezer tamil helyi lakost "mentett meg a történelem legnagyobb túszszabadító hadműveletében".

A nemzetközi közösség hetek óta hiába próbálja elérni a colombói kormánynál, hogy a harcok övezetében lévő civilek érdekében kössön tűzszünetet a lázadókkal vagy tartsanak "humanitárius szünetet" az összecsapásokban. Az ENSZ, valamint a nyolc legfejlettebb ipari állam és Oroszország (G8) legutóbb szombaton kérte nyomatékosan a Srí Lanka-i kormányt és a tamil lázadókat arra, hogy kíméljék meg a hadműveleti területre beszorult tamil lakosság életét, miközben az Egyesült Államok ismét tűzszünetet sürgetett.