Üres olajszállítót foglaltak el a szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Egy üres jemeni olajszállítót zsákmányoltak szomáliai kalózok. Fegyveres összecsapás is kialakult a kalózok és a jemeni parti őrség között. Két kalóz meghalt. Közben kiszabadult a kalózok fogáságból egy január 3-án elfoglalt jemeni érdekeltségű hajó. Jelenleg összesen 16 hajó és 273 tengerész van szomáliai kalózok kezén.
Vágólapra másolva!

Szomáliai kalózok hatalmukba kerítettek egy jemeni olajszállító hajót Jemen partjai közelében. a jemeni védelmi minisztérium szerint két kalóz meghalt, három megsebesült a parti őrséggel lezajlott összetűzésben. A parti őrség két tagja is megsebesült. Az ádeni finomító hajója a támadáskor már visszatérőben volt üresen, miután szállítmányát kirakta a keleti Mohrában.

Ezzel körülbelül egy időben érkezett hír arról, hogy 15 főnyi legénységével - köztük nyolc indiai és két jemeni - együtt kiszabadult szomáli kalózok fogságából egy kis ellátóhajó, a Sea Princess II, amelyet jemeni hajózási cég bérelt. A kalózok távoztak, a hajó pedig az északkelet-szomáliai Bosasso felé tart - közölte az Ecoterra International nevű, kenyai székhelyű civil szervezet, amely figyelemmel kíséri a Szomáliához közeli vizeken zajló kalóztevékenységet. A 2000 tonna üzemanyaggal a jemeni Szokotra szigete felé tartó, Saint Vincent-i lobogó alatt közlekedő hajót január 3-án foglalták el a kalózok.

Jelenleg összesen 16 hajó és 273 tengerész van szomáliai kalózok kezén, akik váltságdíj-tárgyalásokat folytatnak a tulajdonosokkal, illetve üzemeltetőkkel.

Tizenöttől húsz évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek a Szomália északnyugati részén fekvő félautonóm Puntland tartományban kilenc szomáli kalózt - közölték vasárnap hivatalos forrásból. "Heten kaptak 15 évi és ketten húszévi börtönt" - közölte az AFP hírügynökséggel egy rendőr, aki jelen volt a bírósági tárgyaláson Puntland fő kikötőjében, Berberában. A vádlottakat április 18-án fogta el egy holland hadihajó, amely az Ádeni-öbölben járőrözött a kalózkodás elleni NATO-misszió keretében. Tizenhat jemeni halász nyerte vissza akkor a szabadságát.