Videofelvétellel állt elő Rózsa Floresék ügyében Bolívia

Vágólapra másolva!
Videofelvétellel állt elő szombaton a Rózsa Flores Eduardo és társai ügyét vizsgáló bolíviai ügyész. A rossz minőségű felvételen az ügyész szerint Floresék azon sajnálkoznak, hogy nem helyeztek el bombát a bolíviai államfőt szállító hajón. Az ügyész szerint a felvétel bizonyítja, hogy a csoport merényletre készült. A bolíviai őrizetben lévő Tóásó Elődöt képviselő magyar lovagrend vasárnap közölte, nemzetközi kampány indít, hogy előteremtsék a férfi védőügyvédjének munkadíját: 15 ezer dollárt.
Vágólapra másolva!

Videofelvétellel állt a bolíviai sajtó elé szombaton a Rózsa Flores Eduardo által vezetett csoport tevékenységét vizsgáló ügyész, Marcelo Sosa. Az ABI bolíviai hírügynökség szerint az ügyész közölte: a felvétel bizonyítja a csoport tagjai ellen felhozott vádakat.

Az április 16-i kommandós akcióban agyonlőtt három férfi a felvételen - az ABI szerint - azon sajnálkozik, hogy nem helyeztek el bombát az Evo Morales államfőt és kormányát a Titicaca-tavon szállító hajón. A gyanúsítottak arról is beszéltek, hogy hogyan lehet nagyobb robbanást előidézni.

A La Pazban bemutatott videofelvételen a hang nem tökéletes, kihagyások vannak, a meg-megszakított mondatokban hallhatóak olyan szavak, mint például a kormány és a Titicaca - írja bolíviai hírügynökség.

Az ügyész azt állította, hogy a videofelvételt egy kulcsfontosságú tanútól kapta, aki nagyon beteg, és szeretett volna vallomást tenni egy előre hozott bírósági tárgyaláson. Az ügyészség szombatra beidézett mindenkit, a meghallgatás azonban elmaradt, mert a kommandós akció két, börtönbe zárt túlélőjének ügyvédje kifogást emelt a bíró személye ellen.

Vizsgálják a bankszámlákat

Rózsa Floresen és két társán kívül még két személy látható a felvételen, ők azok, akik a bolíviai hatóságok szerint szökésben vannak. Az ügyész szerint mindketten külföldiek, de a biztonsági erők nyomukat vesztették. Az ügyész közölte: a felvételt technikai elemzésnek vetik alá, de nagy a valószínűsége annak, hogy Floresék komoly dologra készültek, mégpedig terrorcselekedetek végrehajtására.

Az El Deber című bolíviai lap arról számolt be, hogy a bolíviai képviselőház többpárti különleges bizottsága átvizsgálja Rózsa Flores Eduardo bankszámláit. César Navarro, a vizsgálóbizottság kormánypárti elnöke azt mondta: jelentős mennyiségű pénzt igényelt a csoport tevékenysége és jelenléte Santa Cruzban. A nyomozók azt gyanítják, hogy Rózsa-Flores Eduardónak jelentős pénzügyi támogatója volt, ami szerintük kulcsfontosságú a felelősségek megállapításában.

A La Razón című újság szombaton azt írta, hogy Rózsa Flores bankkártyákkal fizetett és vett fel pénzt bankszámláiról. Az újság a képviselői bizottság tagjaitól úgy tudja, hogy két vagy három bankkártyát találtak a kommandósok által agyonlőtt Rózsa Flores Eduardónál, az erdélyi Magyarosi Árpádnál és az ír Dwyer Michael Martinnál. A bankkártyákat a Banco Unión nevű pénzintézet bocsátotta ki.

15 ezer dollárt kalapoznának össze a lovagok

Több országra kiterjedő kampányt indít a 15 ezer dolláros ügyvédi költség előteremtése érdekében a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége, amely a bolíviai La Pazban fogva tartott Tóásó Elődnek szeretne ily módon segítséget nyújtani. A lovagrend a jogi mellett orvosi és humanitárius segítséget is biztosítana a magyar férfinak, aki Rózsa DFloresék csoportjához tartozott, és az elnök ellen tervezett állítólagos merénylet miatt tartóztattak le. Ezt a lovagrend külügyminisztere, Nagy András Károly jelentette be vasárnap Budakeszin.

Nagy szerint a legjobb ügyvédi iroda látja el Tóásó védelmét, amely kedvezményes árfolyamon is 15 ezer dollárba kerül. A szervezet egyúttal kezdeményezte egy olyan közhasznú alapítvány létrehozását, amely a hasonló ügybe keveredő magyar állampolgárok megsegítését szolgálja. A lovagrend már kapcsolatba próbált lépni a bolíviai kormánnyal, de még nem kaptak visszajelzést, hogy emberük mikor látogathatja meg a magyar férfirt a börtönben, ehhez nemzetközi szervezetek segítségét is kérik.

A sajtótájékoztatón megszólalt Dénes Edit, Tóásó nővére is, aki szerint eddig egyszer tudott - a lovagrend segítségével - beszélni testvérével, ugyanis a dél-amerikai hatóságok még nem járultak hozzá a kapcsolatfelvételhez. A nő szerint testvére nem terrorista, nem bűnöző, és nem tudja elképzelni, hogy ilyen cselekedetre készült volna. Semmit nem tud az ügy részleteiről, és arról sem tájékoztatják, hogy milyen bizonyítékok alapján tartják fogva fivérét - mondta.

Nagy András Károly a sajtótájékoztatón több tucatszor próbálta elérni telefonon az általuk megbízott Claudia Abasto ügyvédet, de a kapcsolat csak a tájékoztató után jött létre. Nagy utóbb az MTI-nek elmondta: Abasto szombaton meglátogatta Tóásót, és az ügyészségnél nehezményezte, hogy nem készült látlelet az elfogásakor keletkezett, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseiről. Tóásó az ügyvédnek még szombaton azt mondta: a körülményekhez képest jól van, de úgy érzi, hogy beteg.

Az ügyvéd szerint sem a kirendelt, sem a lovagrend által biztosított ügyvédeket nem akarják beengedni a napokban zajló bírói meghallgatásra, és megfelelő tolmácsról is gondoskodni kell. A bolíviai ügyvéd szerint többször megsértették Tóásó Előd alapvető emberi jogait, ezért nemzetközi szervezetek segítségét is kérik. Abasto szerint naponta van tüntetés a börtön épülete előtt, és Bolíviában nagyon erős a magyarellenes hangulat. Nagy András Károly szerint a lovagrendet Tóásó családja kereste, hogy humanitárius misszió keretében segítsen neki. A szervezet azóta orvost és pénzt vitt a börtönbe, és biztosítja Tóásó jogi képviseletét.

Tóásó már jobb körülmények között

A korábbiaknál jobb körülmények között tartják fogva La Paz-i börtönében Tóásó Elődöt - mondta az MTI-nek vasárnap délután telefonon az ügyében eljáró magyar nagykövet, Józsa Mátyás. Tóásót a börtönben nem kínozzák de az elfogásakor elszenvedett bántalmazások nyomai súlyos sérülésekre utalnak - tette hozzá.

A bolíviai kormány azt állítja, hogy Rózsa Flores Eduardo társaival együtt robbantásos merényleteket tervezett Evo Morales államfő, Álvaro García Linera alelnök és Juan Ramón Quintana, az elnökségi ügyek minisztere ellen.

Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában áprlis 16-án lőtték agyon a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot, mindkettőjüket La Pazban, a San Pedro börtönben tartják fogva.