Meghitelezné Magyarosi holttestének hazaszállítását a magyar kormány

Vágólapra másolva!
Néhány napon belül Budapestre érkezhet az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpád holtteste, miután a magyar kormány hajlandó meghitelezni a holttest hazaszállításának költségét. Magyarosi Árpádot április 16-án lőtték le boliviai rendőrök Santa Cruz városban.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány hajlandó meghitelezni Magyarosi Árpád földi maradványai hazaszállításának költségét annak érdekében, hogy a szállítás minél előbb megtörténhessen - közölte hétfőn az ügyben eljáró magyar nagykövet, Józsa Mátyás. Mint mondta, a Külügyminisztérium úgy tájékoztatta: ha nehézségek merülnek fel, akkor Budapest ideiglenesen vállalja a szállítási költségek fedezését. A magyar kormány előzetes garanciavállalása azt jelenti, hogy Magyarosi Árpád családjának saját anyagi eszközeivel vagy gyűjtésből származó összegekkel később meg kell térítenie a hitelösszeget - tette hozzá.

Magyarosi Árpád ügyében Románia perui konzulátusa illetékes, mert a férfi román állampolgár volt. A konzulátus felkért egy ügyvédet, hogy intézkedjen Santa Cruzban a szállítás ügyében. Magyarosi Árpád szülei Magyarországon élnek, ezért szállítják földi maradványait Budapestre.

Magyarország argentínai nagykövete a Külügyminisztérium megbízásából tájékozódik a Bolíviában az ott lelőtt, illetve börtönbe került magyar állampolgárok ügyéről. Józsa szintén találkozott a hazaszállítás körüli intéznivalókkal megbízott ügyvéddel. A nagykövetnek vasárnap adták át Magyarosi Árpád holttestének elszállításához szükséges személyi okmányokat és engedélyt Santa Cruz városban. A hazaszállítás anyagi fedezete egy ideig bizonytalan volt, mivel a költségek - a holttest tárolása, az iratok beszerzése, az ügyvédi díjazás és a szállítás - fedezéséhez szükséges összeg még nem áll rendelkezésre.

Rózsa Flores Eduardót szülővárosában, Santa Cruzban április 17-én temette el a családja. Eduardo húga, Rózsa Flores Silvia családjával együtt Santa Cruzban él már több éve.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni Evo Morales elnököt. A bolíviai rendőrség elitkommandósai április 16-án Santa Cruz városban agyonlőtték a terrorizmussal gyanúsított, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Florest, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot pedig őrizetbe vették.