Bolívia panaszt emel Kepes András ellen

Vágólapra másolva!
Bűnrészesség és bűnpártolás címén Bolívia a napokban panaszt emel Kepes András ellen, a műsorvezetőnek ugyanis jeleznie kellett volna, hogy tudott arról, mire készül Rózsa Flores Eduardo Bolíviában. A terrorizmus elleni küzdelemre is hivatkozni fognak a diplomáciai úton tett panaszban - mondta egy bolíviai miniszter.
Vágólapra másolva!

A bolíviai kormány két napon belül diplomáciai úton panaszt emel Kepes András magyar újságíró ellen, mert elhallgatta a Rózsa Flores Eduardóval tavaly ősszel készített interjú részleteit - közölte Juan Ramón Quintana, a kormányzati ügyek minisztere. Kepes előre tudott arról a "rendkívüli, erőszakos kalandról", amelybe Rózsa Flores és társai bocsátkoztak - mondta a miniszter. Az interjút múlt hét kedden sugározta az MTV, ebben Rózsa Flores többek között arról beszélt, Bolíviába készül, hogy megszervezze az elszakadni készülő Santa Cruz védelmét. (Még több cikket talál a bolíviai eseményekről itt.)

A panaszt ezért bűnrészesség és bűnpártolás címén nyújtják be. A miniszter azt mondta, a bolíviai kormány reményei szerint "létezik valamiféle út az együttműködésre" a budapesti partnerszervekkel. "Mindenesetre hivatkozni fogunk a terrorizmus elleni küzdelem nemzetközi konvencióira is, hogy bíróság elé tudjuk állíttatni Kepest" - mondta.

Bolívia kormánya még pénteken közölte, hogy jogi lépéseket tesz Kepes ellen, mert hallgatása veszélyeztette Bolívia integritását. A kormány szerint a műsorvezetőnek rögtön az interjú után tájékoztatnia kellett volna a magyar hatóságokat Rózsa Flores Eduardo terveiről, akik ezután nyilván átadták volna az információkat a bolíviai szerveknek.

Kepes András úgy véli, hogy nem hibázott újságíróként az ügyben. "Egy újságírónak nem az a feladata, hogy alakítsa az eseményeket, hanem az, hogy dokumentálja, és a hátteret megvilágítsa" - nyilatkozta szombaton. Kepes András szerint az április 16-i rajtaütés is azt mutatja, hogy a bolíviai hatóságoknak a titkosszolgálatokon keresztül voltak információi, amit nem a Rózsa Flores Eduardóval készített interjúból kellett megtudniuk.

Bolíviai kommandósok április 16-án Santa Cruzban lőtték agyon a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot, és az ír Michael Martin Dwyert. Az akcióban őrizetbe vették a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. A bolíviai hatóságok terrorizmussal vádolják a csoportot, azt állítva, hogy meg akarta ölni Evo Morales elnököt. (A rajtaütésről bővebben itt olvashat.)