Kezdődik a sugárfertőzött polinézek pere

Vágólapra másolva!
Elkezdődött azoknak a polinéziai munkásoknak a pere, akik egykor a csendes-óceáni szigetországban zajló francia kísérleti atombomba-robbantások helyszínein dolgoztak. A közelben élők és dolgozók közül sokan kaptak a sugárfertőzéshez köthető betegségeket. A nyolc pereskedő egykori munkás közül öten már meghaltak rákban.
Vágólapra másolva!

Elkezdte a bíróság azoknak a munkásoknak a meghallgatását, akik a Francia Polinéziában korábban működő francia nukleáris kísérletek helyszínein dolgoztak. Eddig nyolcan indítottak pert, a munkások közül öten azonban már meghaltak a sugárfertőzéshez köthető betegségekben - írja a BBC.

Franciaország 1996 előtt harminc éven át tesztelt nukleáris fegyvereket, összesen csaknem 200 atombombát felrobbantva a szigeteken. A kísérleti programokban összesen mintegy 150 ezer civil, illetve katona vett részt, közülük sokan pajzsmirigyrákban vagy leukémiában szenvednek.

A polinéz bíróság először foglalkozik az üggyel, a munkások kártérítést kérnek az egészségük károsodásáért. A kompenzáció lehetőségét a francia kormány márciusi döntése adja: Franciaország jogszabályban bólintott rá a kártérítésre, a védelmi minisztérium 10 millió eurót különített el a célra. A döntés a Csendes-óceáni és afrikai nukleáris kísérletekben érintettekre vonatkozik - írja a BBC. A döntés korszakváltást jelent, a francia kormány mindeddig elzárkózott annak elismerésétől, hogy kapcsolat van az atombomba-kísérletek és a munkások körében megjelenő, sugárfertőzéshez kapcsolódó betegségek között.

Bár a perek elindulása részben az azt megelőző több éves kampány sikere, a Radio New Zealand csatorna riportjában arról számolt be, hogy többen megkérdőjelezik a most kezdődő tárgyalások pártatlanságát. A károsultak azt tervezik, hogy a bíróság épülete elé vonulnak, hogy megmutassák, nem bíznak a tárgyalások tisztaságában. A rádió tudósítása szerint korábban kérték, hogy vegyék filmre a meghallgatásokat, a kérést azonban a bíróság visszautasította, mondván, már nincs elég idő a videózás technikai előkészítésére.

A meghallgatások előtt Francia Polinézia elnöke, Oscar Temaru az egykori munkások képviselőivel találkozott. Az elnök szerint nemzetközi bíróságnak kellene tárgyalnia az ügyeket. A korábbi munkások közül a francia állampolgárok már kaptak kártérítést, az egyenlő bánásmód a nem franciáknak is jár - nyilatkozta a polinéz munkások képviselője, Roland Oldham a BBC szerint.