Rendkívüli állapot Kaliforniában a sertésinfluenza miatt

Vágólapra másolva!
Már az Egyesült Államokban is emberről emberre terjed a sertésinfluenza az Egészségügyi Világszervezet szerint. Rendkívüli állapotot vezettek be Kaliforniában, ahol két halálesetről próbálják kideríteni, hogy a szomszédos Mexikóból kiinduló vírus okozta-e. Barack Obama amerikai elnök 1,5 milliárdot kért a kongresszustól az új típusú influenza miatti költségekre.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli állapotot hirdetett ki kedden Kaliforniában Arnold Schwarzenegger kormányzó a sertésinfluenza-járvány miatt, amely mintegy 150 embert ölt meg a szomszédos Mexikóban. Az amerikai szövetségi államban eddig tizenhárom helyi megbetegedést erősítettek meg a kaliforniai hatóságok, és lehetséges, hogy két influenzás haláleset is történt. A Los Angeles megyei halottkém szerint ugyanis vizsgálják két ember - egy 33 éves és egy 45 éves férfi - halálának körülményeit, tesztekkel állapítják meg, valóban a sertésinfluenza okozhatta-e halálukat.

A rendkívüli állapot bevezetése lehetővé teszi Kalifornia számára, hogy pótlólagosan megemelje az egészségügyi hatóságok költségvetési kereteit, illetve gyorsabban és könnyebben vásárolhasson orvosi berendezéseket és anyagokat.

Az Egészségügyi Világszervezet megerősítette, hogy a vírus emberről emberre terjed az Egyesült Államokban: több fertőzött New York-i diák nem járt Mexikóban, valószínűleg olyan osztálytársaiktól kapták el a fertőzést, akik nemrégen ott jártak. A New York-i hatóságok szerint a városban valószínűleg már több százra tehető a fertőzöttek száma. Az Egyesült Államokban kedd délutánig 64 megbetegedést erősítettek meg öt szövetségi állam területén, ebből 45-öt New Yorkban. Öten kerültek kórházba, három személy Kaliforniában, kettő Texas államban.

Barack Obama amerikai elnök közben 1,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól a sertésinfluenzával kapcsolatos költségek fedezésére. Ezt az összeget pótköltségvetésként csatolják a 2009-es költségvetéshez. Janet Napolitano belbiztonsági miniszter bejelentette, hogy külön influenzaellenes munkacsoportot hoznak létre. A miniszter szerint elképzelhető, hogy hosszú fertőzési periódus kezdődik.