A kárpátaljai iskolákért aggódik Sólyom

Vágólapra másolva!
Az ukrán érettségi- és felvételi szabályok szabályok miatt elnéptelenedő iskolákról beszélt Viktor Juscsenko ukrán elnöknek Sólyom László köztársasági elnök, aki szerint Magyarország elkötelezett az EU és a NATO bővítése mellett, és támogatja Ukrajna tagságát. Juscsenko ígéretet tett arra, mindent megtesznek, hogy megtalálják a magyar emlékművek rongálóit.
Vágólapra másolva!

Ellehetetleníti a kárpátaljai magyar iskoláztatást a két éve bevezetett új oktatási rendszer - az új egyetemi felvételi rendszer, illetve az ukrán nyelvű emelt szintű érettségi -, ez pedig az ukrajnai magyarság fennmaradását veszélyezteti - mondta Sólyom László köztársasági elnök kedden Budapesten, amiután Viktor Juscsenko ukrán elnökkel tárgyalt. Sólyom szerint Magyarország és Ukrajna oktatási minisztere a közeljövőben egyeztetni fog erről a kérdésről.

Az államfő az ukrán elnök személyes segítségét kérte a kárpátaljai magyar emlékművek megrongálóinak kézre kerítésében is. Juscsenko erre reagálva azt mondta: mindent megtesznek, hogy felderítsék az eseteket, és elfogják az elkövető "beteg embereket". Az ukrán elnök szerint a továbbiakban is készen állnak az ukrajnai magyar közösség helyzetének javítására.

Sólyom László szerint Magyarország elkötelezett amellett, hogy az Európai Unió folytassa bővítési politikáját. Ezen belül mindig kiáll Ukrajna mellett, nyitva akarja tartani a csatlakozás perspektíváját - mondta a magyar államfő, aki szerint ugyanez vonatkozik Ukrajna és a NATO viszonyára is. Sólyom azt mondta, szorgalmazza a szabadkereskedelmi és vízumkönnyítési megállapodásokat és reméli azt is, hogy az unió még idén aláírja a társult tagsági egyezményt Ukrajnával.

Juscsenko a találkozó után arról beszélt, hogy Ukrajna a területén élő összes kisebbség számára biztosítani szeretné a közösség kultúrájának és nyelvének ápolását. A 150 ezres ukrajnai magyarságnak több mint 500 oktatási intézménye van, emellett van saját újságja és rádiója is - mondta az ukrán államfő, aki szerint országa keményen dolgozik azon, hogy még ebben az évben aláírhassák az unióval a társult tagsági megállapodást.

Viktor Juscsenko és Sólyom László eredetileg idén januárban találkozott volna Nyíregyházán, de a találkozót - a budapesti ukrán nagykövetség akkori tájékoztatása szerint - az orosz-ukrán gázvita miatt kialakult helyzet miatt elhalasztotta. Az ukrán elnök Sólyom László tavaly júliusi kijevi látogatását viszonozta.