Minden disznót levágnak Egyiptomban az influenza miatt

Vágólapra másolva!
Megvan a sertésinfluenza első Mexikón kívüli áldozata, egy texasi kisgyerek a vírus miatt okozott betegségben halt meg. Mexikóban eddig 159 ember haláláról feltételezik, hogy az újfajta influenzavírus okozta, de ennél kevesebb esetben tudták bizonyítani, hogy az új vírusnak tényleg köze lenne halálukhoz. A kórokozó több európai országban is megjelent.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy 23 hónapos texasi kisgyerek, akinek halálát a Mexikóból származó újfajta influenzavírus okozta - jelentette a CNN. Ő a kór első Mexikón kívüli halálos áldozata. A magyar egészségügyi minisztérium korábban indokolatlannak nevezte a betegséggel kapcsolatos pánikot, arra hivatkozva, hogy a vírus még csak Mexikóban ölt. Erről bővebben ebben a cikkben olvashat.

Mexikóban legalább 159 ember haláláról feltételezik azt, hogy az új vírus okozta, és 2500 fertőzött beteget tartanak nyilván. A BBC szerint ugyanakkor szigorúbb teszteket vezettek be a hatóságok, ami miatt a biztosan a vírus okozta halálesetek száma húszról hétre csökkent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan 112 ember esetében erősítette meg, hogy az újfajta kórokozó fertőzte meg őket.

Mexikón kívül az USA-ban van a legtöbb beteg, itt már 91 megbetegedésről tudnak a hatóságok, közülük ötöt kellett kórházba szállítani. Kaliforniában szükségállapotot hirdettek, Barack Obama elnök pedig azt kérte a kongresszustól, hogy biztosítson 1,5 milliárd dollárnyi pluszforrást a helyzet kezelésére.

Szaporodó európai esetek

A kórokozó több európai országban is megjelent szerdán Németországból jelentettek három fertőzöttet. A német betegek között van egy 22 éves nő, aki Mexikóból tért haza. Őt egy hamburgi kórházban kezelik. Egy harmincas éveiben járó férfit a bajorországi Regensburgban ápolnak. A harmadik fertőzött egy 37 éves dél-németországi nő.

Három újabb esetekről számoltak be Nagy-Britannia egészségügyi hatóságai is, a brit esetek széma ezzel ötre emelkedett. Szerdán egy 12 éves kislány és két felnőtt lelete volt pozitív. A gyermek a délnyugat-angliai Torbay városában, a két felnőtt Londonban, illetve Birminghamben él. Előzőleg egy fiatal skót házaspár szervezetében mutatták ki a sertésinfluenza vírusát, de ők szerdán már tünetmentesek voltak.

A brit egészségügyi hatóságok szórólapkampányt indítanak a sertésinfluenzáról. Leírják a betegség mibenlétét és tüneteit, illetve tanácsokat adnak a kezelésére. A szórólapokat minden háztartásba el akarják juttatni. A hatóságok ezen kívül növelni kívánják az ország szájmaszk-készletét, amiről már tárgyalnak a gyártókkal. A maszkokat elsősorban az orvosoknak és az egészségügyi személyzetnek szánják.

Európában eddig Németországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban találtak sertésinfluenzával fertőzött embereket. Kedden Ausztria is jelentett egy beteget, akiről szerdára bebizonyosodott, hogy sertésinfluenzával fertőződött meg. A 28 éves, guatemalai származású nő azután lett rosszul, hogy meglátogatta a szüleit Latin-Amerikában, és átutazóban Mexikóban járt. Állapota javult, elmúlt a láza, fejfájása és végtagfájdalmai, már csak torokfájásra panaszkodik.

Horvátországban szerdán bukkant fel az első sertésinfluenza-gyanús eset: egy 22 éves eszéki nőről van szó, aki a nemrég tért vissza az Egyesült Államokból.

Felbukkant egy gyanús eset Szlovákiában is, szerdán kórházba vittek egy nőt Nyitrán. Nemrég tért vissza Mexikóból, tünetei alapján valószínűleg megfertőződhetett. Húsz gyanús esetet tartanak számon Olaszországban, de egyelőre egyik esetről sem bizonyosodott még be, hogy valóban sertésinfluenzás megbetegedésről lenne szó.

Európán kívül is terjed a kór

Costa Rica kedden rendkívüli állapotot hirdettek, miután két embernél azonosították a sertésinfluenzát. A két fertőzött - egy 21 éves nő és egy 30 éves férfi - Mexikóban járt az elmúlt napokban. Állapotuk nem életveszélyes. Ők az első megerősített sertésinfluenzás betegek Mexikón kívül Közép-Amerikában.

A Dél-Afrikai Köztársaság egészségügyi hatóságai vizsgálnak két sertésinfluenza-gyanús esetet - közölte szerdán a helyi egészségügyi minisztérium szóvivője. Mexikóból hazatérőkön észleltek gyanús tüneteket. Afrikából ez előtt még nem jeleztek sertésinfluenza-gyanús eseteket.

Egyiptomban bejelentették szerdán a hatóságok, hogy "haladéktalanul" levágják az összes, mintegy 300 ezer sertést az országban, már meg is kezdték a kényszervágásokat. Az egészségügyi minisztérium azt állította, hogy csak elővigyázatról van szó. A sertéstenyésztők több helyen ellenszegülnek az intézkedésnek.

Dél-Korea öt, Izrael egy újabb influenzás beteget vizsgál. Az öt dél-koreainál, köztük egy 15 hónapos kislánynál azután jelentkeztek a tünetek - köhögés, orrfolyás, magas láz -, hogy hazatértek Mexikóból, illetve az Egyesült Államokból. Összesen kilenc gyanús eset volt, de négy embernél a vizsgálatok alapján már kizárták, hogy a H1N1 vírustörzs módosult változata fertőzte volna meg őket - közölte a dél-koreai betegségellenőrző és -megelőző központ. Dél-Koreában eddig egy bizonyított sertésinfluenzás esetről tudnak. Izraelben a mostanin kívül két megerősített megbetegedésről és egy gyanús esetről tudnak.

Kuba bejelentette, hogy a járvány miatt helyi idő szerint csütörtökön nulla órától határozatlan időre felfüggesztik a Mexikó és a szigetország közötti repülőjáratokat. Kuba szerdán még azt közölte, hogy a felfüggesztés 48 órára szól.