Roma nők sterilizálása miatt marasztalták el Szlovákiát

Vágólapra másolva!
3500 euró kártérítést ítélt meg 8 szlovákiai roma nőnek az Emberi Jogok Európai Bírósága. A nőket tudtukon kívül sterilizálták császármetszéses szülésük idején, majd évekig nem adták át nekik az erről szóló kórházi feljegyzéseket.
Vágólapra másolva!

Elmarasztalta Szlovákiát az emberi jogok európai bírósága kórházi adatok jogellenes visszatartása miatt. A strasbourgi székhelyű bíróság kedden hirdette ki ítéletét. Eszerint 3500 euró kártérítést ítélt meg mind a nyolc cigány nőnek, akiket kelet-szlovákiai kórházakban császármetszéses szülés után sterilizáltak évekkel ezelőtt, anélkül, hogy erről tudtak volna.

Közülük többekkel aláírattak "valamilyen papírt" a műtéti beavatkozás előtt, anélkül, hogy pontosan tisztában lettek volna a szöveg tartalmával. Az aláírás megtagadása esetére azzal fenyegették meg őket, hogy nem hajtják végre rajtuk a császármetszést, és távozniuk kell a kórházból. Ezt követően egyiküknek sem sikerült teherbe esnie, és ezért merült fel bennük a gyanú, hogy sterilizálták őket. Több évbe telt azonban, mire megismerhették a rájuk vonatkozó kórházi feljegyzéseket. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint ez ellentétben állt az emberi jogokkal, mivel akadályozták őket a bizonyítékok beszerzésében, amelyek szükségesek lettek volna, hogy sikeres pert indítsanak a sterilizálás miatt.

Jan Sikuta, a strasbourgi bíróság szlovák tagja, különvéleményt fűzött az ítélethez, szerinte a roma nők kísérletet sem tettek perindításra, a dokumentumok hiányára való hivatkozás így spekulatív jellegű.