ENSZ: riasztó a tétlenség a Gázai övezetben

Vágólapra másolva!
Riasztó gázai humanitárius helyzetről számolt be az ENSZ, amely szerint száz nappal az izraeli offenzíva után sem látni előrelépést a térségben. A helyi ENSZ-koordinátor szerint a tétlenség miatt újra fellángolhat az erőszak. Pénteken Izrael gázai csempészalagutakra mért légicsapást.
Vágólapra másolva!

A Gázai humanitárius helyzet száz nappal a Hamász palesztin szervezet elleni izraeli offenzíva után is riasztó - állapította meg az ENSZ közel-keleti tevékenységének koordinálásával megbízott tisztségviselő.

"A helyzet valóban riasztó. Lehetetlennek tűnik kielégíteni a lakosok humanitárius igényeit, és a helyreállítás olyan hosszú ideig fog tartani, hogy képtelenség kiszámolni, mennyi üzemanyagra, pénzre, eszközre lesz szükség. Az idő múlik, és nem látni előrelépést. Több tízezer lakos van megfelelő hajlék nélkül. Sürgősen el kell kezdeni az újjáépítést" - mondta Robert Serry, miután látogatást tett az övezetben. Szerinte félő, hogy ebben a helyzetben úja fellángol az erőszak a palesztin területen.

Az izraeli légierő pénteken csempészalagutak ellen intézett támadást a Gázai övezet déli részén - vált ismertté palesztin szemtanúk beszámolóiból, illetve az izraeli hadsereg tájékoztatásából. A légicsapásnak, amely a Gázai övezetet Egyiptomtól elválasztó határvonalon, Rafah térségében történt, nem volt áldozata. Egy izraeli katonai szóvivő azt mondta, hogy a támadást megelőzően - csütörtök este és péntek reggel - két palesztin rakéta csapódott be Izrael déli részén. Itt sem keletkezett anyagi kár, illetve nem volt áldozat sem.

Izrael 2008 december 27-én támadta meg a Gázai övezetet, a hadműveleteket azzal indokolta, hogy meg akarja állítani a területről intézett, izraeli célpontok ellen irányuló rakétatámadásokat. Egy héten át légitámadások érték a Hamász militáns szervezet által ellenőrzött övezetet, majd a szárazföldi offenzíva is megindult. A konfliktusról szóló cikkeinket itt találja.