Csereberélt a miniszteri posztokon Erdogan

Vágólapra másolva!
Nyolc miniszteri poszton hajtott végre cserét Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök előzetes bejelentés nélkül pénteken. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja népszerűségét próbálja menteni a személycserékkel.
Vágólapra másolva!

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök pénteken minden előzetes bejelentés nélkül alaposan átalakította kormányát. Eddigi külpolitikai főtanácsadóját, Ahmet Davutoglut nevezte ki külügyminiszterré. Ali Babacan eddigi külügyminiszter a gazdasági tárcát veszi át kibővített ügykörrel, egyfajta gazdaságpolitikai "főminiszter" lesz.

Hatévi kormányzása alatt Erdogan most először folyamodott a kormányátalakítás eszközéhez, és mindjárt nyolc miniszteri poszton hajtott végre cserét. Megfigyelők szerint részint a gazdasági válságra, részint pedig a kormányzó párt népszerűségének csökkenésére reagált ezzel a lépéssel: az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megfakult népszerűségét próbálja fényesre polírozni a személycserék révén. Az AKP jelentős veszteségeket szenvedett el a március végén lezajlott helyhatósági választásokon.

Az új külügyminisztert a "többdimenziós külpolitika" szószólójaként tartják számon. Davutoglu szorgalmazza, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő szoros szövetségesi viszony ápolása és az európai uniós tagfelvételre való törekvés mellett Ankara nagyobb mértékben törekedjen a Közel-Kelet és a kaukázusi térség ügyeiben való részvételre is.

Nihat Ergün új ipari miniszter Erdogan legbizalmasabb hívei közé tartozik. Bülent Arinc volt parlamenti elnök, akit általában az AKP iszlamista szárnyához sorolnak, miniszterelnök-helyettes lett. Az AKP reformerőit mindenekelőtt Babacan és a nemrégiben kinevezett, EU-csatlakozási ügyekben illetékes Egemen Bagis képviseli.