A gyorsuló tesztek miatt szaporodnak a bizonyított fertőzések

Vágólapra másolva!
A laboratóriumi tesztek felgyorsulása miatt jelentősen megnőtt a bizonyítottan új típusú influenzával fertőzött betegek száma Mexikóban. A mexikói egészségügyi miniszter szerint ugyanakkor a járvány terjedése lassul. Közben az USA-ban is 100 fölé szökött a fertőzöttek száma, és Barack Obama elnök mexikói delegációjának egyik tagját is fertőzésgyanúsnak nyilvánították. Újabb esetekről számolt be Anglia, Németország és Franciaország is. 
Vágólapra másolva!

Mexikóban csütörtök estére 300-ra nőtt azon betegek száma, akik bizonyítottan a H1N1 jelű új influenzavírussal fertőződtek meg, és 12-re azoké, akik laboratóriumi vizsgálatok által igazoltan ebben a betegségben haltak meg - jelentette be az ország egészségügyi minisztere.

Mexikóban egy hete tört ki a sertésinfluenzából mutálódott új típusú influenzajárvány, az országban jelenleg mintegy 3000 azon betegek száma, akiket gyaníthatóan ezzel fertőződtek meg. Közülük 679 ember vírusmintáját vizsgálták már meg hiteles laboratóriumban, és 300 bizonyult azonosnak a járvány okozójával. Néhány órával korábban még csak 260-ról szóltak a jelentések. A bizonyítottan H1N1 okozta halálesetek száma is csütörtökön nőtt 8-ról 12-re.

José Ángel Córdova egészségügyi miniszter szerint az adatok hirtelen megugrása annak tudható be, hogy a laboratóriumok most már sokkal gyorsabban tudják elvégezni a teszteket, mint korábban. Nem arról van szó tehát, hogy felgyorsult volna a járvány terjedése, az inkább lassulni látszik - tette hozzá.

Mexikó május 1-jétől 5 napra leállította a gazdaságát: a kormány arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, és ezzel segítsék a járvány megtörését. A nem létfontosságú kormányhivatalok leállnak, a mozik és éttermek bezárnak, és a kormány a magánvállalkozásokat is arra kéri, hogy csatlakozzanak az akcióhoz. Erről bővebben itt olvashat.

Obama delegációjának tagja is beteg lett

Az Egyesült Államokban az utóbbi egy napban 109-ről 118-ra nőtt a bizonyosan H1N1-gyel fertőzött betegek száma, és már 15 államra terjedt ki a járvány - közölték az amerikai hatóságok. Az Egyesült Államok 251 millió dollárért 13 millió adag influenzagyógyszert vásárol, hogy feltöltse stratégiai készletét. A szövetségi készletből 400 ezer adagot átadtak Mexikónak - jelentette be Kathleen Sebelius amerikai egészségügyi miniszter. A szövetségi stratégiai készletben jelenleg 50 millió adag vírusölő gyógyszer van, ezen felül a különböző államok tartalékaiban 23 millió - tette hozzá.

A washingtoni Fehér Ház közben megerősítette, hogy a Barack Obama elnököt április közepén Mexikóba kísérő küldöttség egyik tagja is felkerült a világjárvánnyal fenyegető új influenzavírus valószínű fertőzöttjeinek listájára. Az amerikai energiaügyi minisztérium egyik alkalmazottja "influenzára emlékeztető tünetekkel" betegedett meg mexikói tartózkodásakor, s nem kizárt, hogy a fertőzést a családja is elkapta - tájékoztatott Robert Gibbs fehér házi szóvivő.

A meg nem nevezett férfi, aki Steven Chu energiaügyi miniszter mexikói programjának előkészítésével volt megbízva, a szóvivő szerint azóta újra munkába állhatott, családtagjai pedig, akik enyhe, illetve közepes tüneteket mutattak, szintén felgyógyultak minden gyógyszerezés és kórházi kezelés nélkül. A férfi Obama mexikói látogatásának kezdete előtt három nappal érkezett Mexikóba, április 16-án részt vett az amerikai elnök mexikóvárosi munkavacsoráján, s még ugyanazon a napon kezdett gyengélkedni.

A laborvizsgálatok utólag nem mutatták ki nála az új (A típusú H1N1 jelű) vírust, de a családját még további vizsgálatoknak vetik alá az amerikai járványügyi hatóságok. A fertőzött minisztériumi dolgozó a szóvivő szerint nem került két méternél közelebb Barack Obamához a mexikói út során. Robert Gibbs hozzátette, hogy Steven Chu energiaügyi miniszter "sem tapasztalt semmilyen tünetet, s az orvosok szerint nincs szükség rá, hogy vizsgálatnak vessék alá".

Franciaországban is megjelent

Franciaországot is elérte az új influenzavírus: két betegnél azonosították a kórokozót, egy harmadik páciens esetében pedig "nagy a gyanú", hogy a következő napokban nála is kimutatják a fertőzést - közölte péntek este a francia egészségügyi miniszter. Roselyne Bachelot szerint mindhárman a közelmúltban tértek haza Mexikóból, Párizsban kezelik őket, és "jól vannak".

Franciaországban az egészségügyi hatóságok csütörtökön a hatos fokozatú skálán 5-ös szintre emelték az influenza terjedése miatti riasztást, ami azt jeleneti: életbe léptették a járványra való felkészüléssel kapcsolatos intézkedéseket.

Németországban is továbbterjedt a vírus

Az új típusú influenza immár bizonyítottan továbbterjedt Németországon belül is: a fertőzést azonosították egy ápolónőnél is, aki korábban nem járt Mexikóban. A beteg közben már fel is gyógyult - közölte pénteken a bajor egészségügyi minisztérium, megerősítve az első Németországban történt fertőzésről szóló információt.

A világjárvánnyal fenyegető új influenzavírus mindhárom eddigi német betege Mexikóban járt a közelmúltban, s feltehetően ott fertőződött meg. Az ápolónő ezzel szemben a betegek egyikével állt érintkezésben - mondta el a tartományi minisztérium szóvivője. A korábban azonosított három fiatal beteg az orvosok szerint szintén túl van már a veszélyen. Közülük az első Hamburgban ment kórházba, miután influenzás tüneteket tapasztalt magán, míg a másik kettő az ápolónőhöz hasonlóan Bajorországban.

Megjelent az első, nem mexikói eredetű fertőzés Nagy-Britanniában

Pénteken tízre nőtt azoknak a briteknek a száma, akik bizonyítottan a Mexikóból kiindult új influenzavírussal fertőződtek, és hatszáznál több, fertőzésgyanús brit beteget vizsgálnak. Németországhoz hasonlóan Nagy-Britanniában most eőször azonosították a kórokozót egy olyan beteg szervezetében, aki előzőleg nem járt Mexikóban. A fertőzött az állami egészségügyi szolgálatnál (NHS) dolgozik, de nem itt kapta el az új influenzatörzset, hanem az első brit betegtől, aki a barátja.

Tucatnyi országban jelen van már

A Mexikóból kiinduló járvány eddig tucatnyi másik államra terjedt át, köztük hat európai országra. Bizonyítottan jelen van a vírus Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Svájcban és Hollandiában, de gyanús eseteket kezelnek többek között Csehországban, Szerbiában is. A vírus jelen van a Közel-Keleten, itt Izraelből jeleztek fertőzést. Új Zéland szintén talált már vírust, és Ausztráliában is vannak gyanús esetek. Afrikában egyelőre a Dél-afrikai Köztársaság jelentett gyanús betegeket.

Amerikában Mexikó és az USA mellett Kanadában is terjed a járvány. A kanadai egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy találtak 15 olyan újabb, enyhén súlyos influenzás esetet, amelyben az illető bizonyosan az új vírustól fertőződött meg. Így a kanadai "biztos" esetek száma 34-re nőtt.