Két hajót foglaltak el a szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Két újabb hajót foglaltak el szomáliai kalózok, miközben a berlini kormány visszavonta azt a kommandós egységet, amely egy elrabolt német teherhajót akart megrohamozni.
Vágólapra másolva!

Szomáliai kalózok két hajót foglaltak el az elmúlt órákban. A hírt maguk a kalózok jelentették be szombaton. Egy forrás szerint az egyik hajó ukrán, és rakománya többek között ENSZ-logóval ellátott gépkocsikból áll.

A NATO egyik szóvivője viszont arról számolt be, hogy a kalózok egy brit tulajdonban lévő, de teljes egészében ukrán legénységű hajót szálltak meg, méghozzá egy ritkaságnak számító, éjszakai támadásban. Az eset a Seychelles-szigetektől északnyugatra történt. Az elfogott hajó, az Ariana jelenleg a szomáliai partok felé tart.

A másik hajóról csak annyit közöltek a kalózok, hogy szomáliai kereskedőknek vitt volna rakományt.

Berlin visszarendelte a kommandót

Közben Németország visszarendelte azokat a rendőri egységeket, amelyek a szomáli partok közelében vártak bevetésre.

Kétszáz elitkommandós és hat helikopter állt készenlétben Szomália partjainál, a berlini kormány mégis leállította azt az akciót, amellyel az elrabolt német teherszállítóhajót, a Hansa Stavangert akarták megrohamozni a német rendőrök. A GSG-9 speciális alakulatot azért fogták vissza az utolsó pillanatban, mert vérfürdőtől tartottak a német döntéshozók - írja a Spiegel Online.

A GSG-9 tagjai rendőrök, és a világsajtó még 1977-ben tette ismertté őket. Akkor szintén egy szomáliai akcióról volt szó, de azt végre is hajtották, kiszabadították a Lufthansa egyik gépének utasait Mogadishuban, a fővárosban.

Most a szomáliai kalózok által megszállt Hansa Stavanger teherhajót foglalták volna vissza a kommandósok. Öt német állampolgárt is ki akartak szabadítani a túszok között.

Az amerikaiak nem adtak további segítséget

A GSG-9 egységeit egy amerikai hajó, a helikopterek hordozására alkalmas USS Boxer szállította az elrabolt teherhajó környékére.

Ám Berlinben mégis az egység visszavonása mellett döntöttek, mert az amerikai elnök biztonsági tanácsadója, James Jones ellenezte a kiszabadítási akciót a német lap szerint. Berlin korábban ugyanis logisztikai segítséget kért Washingtontól az akcióhoz.