Feljelentette magát egy francia polgármester

Vágólapra másolva!
Településének internetező polgárai nevében feladta magát a rendőrségen a Párizs közelében lévő Saint-Prix polgármestere, hogy így tiltakozzon a francia nemzetgyűlésben a héten másodszor is napirendre tűzött törvénytervezet ellen, amely büntethetővé tenné az internetes tartalmak - filmek, zeneszámok - engedély nélküli letöltését.
Vágólapra másolva!

A tervezet értelmében létrehozzák az internetes kérdésekkel foglalkozó új főhatóságot, amelyet kezdőbetűi alapján a francia sajtó csak Hadopi néven emleget. Az új hatóság először csak e-mailben, majd hivatalos felszólításban figyelmeztetné a törvénysértőket, ám harmadszorra felfüggesztené az internetes szolgáltatást, akár egy esztendőre is.

A tervezet ellen számos francia értelmiségi és művész tiltakozott, mert a világháló szellemével ellentétes korlátozást lát benne. Mivel pedig a kormánypártból sokan maguk is fenntartásokkal fogadták és ezért távol maradtak a parlamenti vitától, április elején váratlanul meg is bukott a szavazásnál - most azonban a kormány kérésére ismét tárgyalja a nemzetgyűlés.

Ez háborította fel Jean-Pierre Enjalbert polgármestert, aki - mint egy körözött bűnöző - feladta magát a helyi rendőrőrsön. Mint az elhűlt rendőrökkel közölte, Saint-Prix ama polgárainak nevében vállalja magára a felelősséget, akik már töltöttek le nem engedélyezett tartalmakat a világhálóról. Mint mondta, gesztusával a tervezet abszurditása ellen kíván tiltakozni, mivel, "az internet univerzális médium, amelynek használatát inkább segíteni, mint akadályozni kellene" - jelentette a www.20minutes.fr internetes portál.

A rendőrőrsön jegyzőkönyvbe vették a törvényt "előre tisztelő" polgármester vallomását, és természetesen hazaküldték. A törvénytervezet egyébként még az illegális tartalom-letöltők számára sem ír elő börtönbüntetést - viszont érvényben hagy egy korábbi előírást, amelyet ugyan nem szoktak alkalmazni, de elvben akár háromévi elzárással és 300 ezer euró (csaknem 90 millió forint) büntetéssel sújthatja az internetes kalózfelvétel-készítést.