Elnézték a célpontot a szomáliai kalózok

Vágólapra másolva!
Teherhajónak néztek a nappal szemben egy francia hadihajót szomáliai kalózok a Seychelles-szigetek közelében. Megpróbálták megtámadni, és csak későn vették észre, hogy mivel is állnak szemben. A franciák mindegyiküket elfogták.
Vágólapra másolva!

Távolról úgy tűnt, hogy a nagy hajó tökéletes célpont a Seychelles-szigetek közelében portyázó kalózok számára. Közelebb érve azonban kellemetlen meglepetés érte a tengeri rablókat: a könnyűnek látszó célpont ugyanis egy helikopterrel és két csónakkal ellentámadásba lendült. Kiderült, hogy amit egy kereskedelmi hajónak néztek, valójában a francia Nivose fregatt - írja a brit Times.

Az európai uniós kalózellenes hadművelet, az Atalanta keretein belül a térségben járőröző hadihajó kapitánya szándékosan vezette félre a kalózokat: amint kiszúrta, hogy felé közeledik a kalózok három járműve, a nap irányába haladt. Amikor elég közel értek, ellentámadást indítottak. A helikopter két figyelmeztető lövéssel állította meg a kalózokat, akik menekülőre próbálták fogni. Végül elfogták mind a három járművet és 11 kalózt, akik megadták magukat.

A kalózok két kisebb csónakkal és egy kilencméteres hajóval portyáztak. A csónakokban két Kalasnyikovot, lőszert, egy gránátvetőt és öt gránátot találtak. A nagyobb hajón csak víz volt, üzemanyag és krumpli. A 11 elfogott kalóz között több nagyon fiatal is volt. "Egyre fiatalabb és fiatalabb fiúkat kapunk el" - idézte a brit lap a francia hajó kapitányát. A szomáliai partok közelében egyre több a hadihajó, ezért a kalózok mind távolabb próbálnak szerencsét az Indiai-óceánon, például a Seychelles-szigetek közelében.

A hétvégén Németország visszarendelte Szomáliába küldött kommandós csapatát, akiknek egy német teherhajót, a Hansa Stavengert kellett volna kiszabadítaniuk a kalózok kezeiből. A GSG 9 elitcsapatot az utolsó pillanatban rendelték vissza, attól tartva, hogy akciójuk vérfürdőbe torkollik.