Leverték a páncélosok lázadását Grúziában

Vágólapra másolva!
Fellázadt egy páncéloshadosztály Grúziában, Tbiliszi közelében kedden, a zendülést hamar elfojtották a hatóságok. A Mukhrovani katonai bázison szolgáló katonák azt követően lázadtak fel, hogy a kormány bejelentette, államcsínyt leplezett le a bázison. Az összeesküvők állítólag meg akarták gyilkolni Mihail Szaakasvili elnököt is.
Vágólapra másolva!

Elfojtották a grúz hatóságok azt a lázadást, amely egy grúziai katonai bázison tört ki a főváros, Tbiliszi közelében. A Mukhrovani laktanyában egy páncéloshadosztály lázadt fel, az emberek kedd reggel megtagadták a parancsot, miután a kormány bejelentette, hogy lelepleztek egy, a bázison szervezett katonai puccsot.

A zendülés megfékezésére máshonnan vezényeltek tankokat és páncélozott csapatszállító járműveket a bázishoz. Varo Merabisvili belügyminiszter szerint a katonai bázis parancsnokát őrizetbe vették, többeket kihallgatnak.

A lázadás a grúz hatóságok szerint része volt egy leleplezett összeesküvésnek, amelynek hátterében Oroszország áll. Oroszország NATO-nagykövete őrültségnek nevezte a vádat. Azt még nem tudni, hogy a páncélosok lázadásában hány katona vesz részt.

A belügyminisztérium szerint a leleplezett összeesküvők destabilizálni akarták Grúziát, és merényletet akartak elkövetni Mihail Szaakasvili elnök ellen. A grúz hatóságok egy embert - Georgij Gvaladzét, a különleges erők egyik korábbi parancsnokát - letartóztattak, de a puccs fő szervezője - Koba Otanadze, a különleges erők korábbi főparancsnoka - még szökésben van. A grúz kormány állítólag két hónapja tudott az összeesküvésről.

"Az volt a céljuk, hogy megzavarják a NATO-hadgyakorlatot és államcsínyt kövessenek el" - közölte a miniszter összeesküvőkről. Grúziában szerdán kezdődik egy sokat vitatott NATO-hadgyakorlat.

Oroszország és a NATO, illetve az Európai Unió felé húzó Grúzia viszonya feszült. Tavaly augusztusban fegyveres konfliktus robbant ki a két állam között az oroszbarát szakadár Dél-Oszétia miatt. (A grúz-orosz konfliktusról szóló cikkeinket itt találhatja meg.) Dmitrij Medvegyev orosz elnök korábban elítélte a Grúziában tervezett NATO-hadgyakorlatot, mivel egy olyan országban tartják, ahol nemrég ért véget egy háború.