Drogbarlanggá vált a kommunizmus kabuli temploma

Vágólapra másolva!
A világ talán legnagyobb ópiumbarlangjává változott az afgán fővárosban, Kabulban egykor Szovjet Kulturális Központként működő hatalmas épület. A romos falak között naponta több mint kétezren szívnak ópiumot, vagy lövik magukat heroinnal. Afganisztánban termelik a világon elfogyasztott ópium 90 százalékát, de az ország lakói egyre inkább saját exportcikkük rabjává válnak - írja a New York Times.
Vágólapra másolva!

A kommunizmus kabuli temploma, a korábbi Szovjet Kulturális Központ ópiumfüggő afgánok tanyájává változott, a New York Times szerint az épület a világ talán legnagyobb drogbarlangja. Afgán férfiak járnak ide, hogy ópiumot vagy heroint szívjanak a sötét szobákban: mintegy hatszáz ember soha nem hagyja el a romos épületet, rajtuk kívül naponta körülbelül kétezren fordulnak meg itt.

Az első, kócos hajú, beesett szemű kábítószerélvezők hajnalban csoszognak be a központ megmaradt falai közé. A szobákban a New York Times riportere szerint napközben mindenfelé férfiak százai hevernek, sokan eszméletlennek, mások halottnak tűnnek. Alig beszél valaki. Olyan büdös van, hogy a látogatónak el kell takarnia az orrát - írja a lap.

"A szüleimnek elege van belőlem, hogy hiába mondják, szálljak ki" - mondta a 18 éves ópiumfüggő Mohammed Ofzal. A fiatalember a többiekkel ellentétben tiszta, szépen kivasalt ruhában jelent meg az egykori kulturális központban. Azt mondta, hamarosan hazamegy, nem tölti ott az éjszakát, mert "ha nem figyelsz magadra, itt akár meg is halhatsz".

Afganisztán a világ legnagyobb ópiumtermelője, az ország lakói pedig egyre inkább saját exportcikkük rabjává válnak. Miközben a kábítószer-kereskedők hatalmas mennyiségű ópiumot szállítanak Európa és az Egyesült Államok felé, a hátramaradó mennyiség éppen elég ahhoz, hogy kísértésbe ejtse az afgán lakosságot. Egy 2004-ben készült ENSZ-felmérés szerint a 35 millió afgán közül 200 ezren ópium- vagy heroinfüggők voltak. A számuk azóta emelkedett, várhatóan ezt mutatja majd ki az idén nyárra elkészülő következő vizsgálat. (Az ópiumtermelésről és Afganisztán jövőjéről itt olvashat bővebben.)

A függők száma párhuzamosan nő az ópiumtermelés növekedésével. A termelés hamarosan eléri a maximumát. Jelenleg Afganisztánban állítják elő a világon elfogyasztott ópium 90 százalékát, a megművelt földek felén mákot termesztenek. A kábítószer-kereskedelem haszna a tálib felkelőké.

Forrás: AFP
Afgán ópiumfüggők - egyre többen vannak

Bár a kabuli ópiumbarlangba csak férfiak járnak, az afgán nők közül is sokan függők lettek. A nőknek nincs hasonló találkozóhelyük, többségük otthon szívja az ópiumot - írja a New York Times.

A hatgyerekes Aziza a kilátástalanság elől menekült a kábítószer-fogyasztásba. Férje két évvel ezelőtt halt meg autóbalesetben, az asszonynak pedig nem volt reménye arra, hogy megélhetést találjon és eltartsa a gyerekeit. Először egy barátnője adott neki ópiumot és a hozzá tartozó pipát, azóta Aziza naponta kétszer-háromszor ópiumot szív, még olyan is előfordult, hogy a gyerekei előtt. "Az ópium jó barátnak bizonyult, elvette az összes fájdalmamat" - mondta.

Kabulban nagyon kevés klinikán kezelnek drogfüggőket, az elvonók férőhelyeienek száma messze elmarad a segítségre szorulókétól. Aziza 24 órát bírt ki az egyik klinikán. "Nem tudok ellenállni az ópiumnak, sokkal erősebb nálam" - mondta a New York Times riporterének.