Lebombáztak több tucat civilt Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Akár száz civil is meghalhatott a hétfői és keddi amerikai légi csapásokban Afganisztánban. Ez lehet a legtöbb civil halálos áldozattal járó katonai akció az afgán háborúban. A helyi rendőrfőnök szerint a tálibok élő pajzsként használták a lakosságot.
Vágólapra másolva!

Több tucat afgán civil, köztük nők és gyerekek haltak meg a hétfői és keddi amerikai légitámadások során Farah megyében a Vöröskereszt szerint. Rohul Amin, a tartomány kormányzója szerint akár százan is meghalhattak a támadásokban. Ez lehet a szövetségesek legtöbb civil halálos áldozattal járó akciója Afganisztánban - írja a Guardian.

A Vöröskereszt lebombázott házakról és tucatjával heverő holttestekről beszél. Az áldozatok között van a Vörös Félhold elsősegély-önkéntese, aki tizenhárom családtagjával együtt halt meg.

"A harcok egy közeli faluban zajlottak, a tálibok azonban átmenekültek ebbe a két faluba, Geraaniba és Ganj Abadba, ahol élő pajzsként használták a lakosságot" - mondta Abdul Ghafar Watandar tartományi rendőrfőnök, aki szerint akár 120 halálos áldozat is lehet. A szövetségesek elismerik, hogy légi csapást mértek a falvakra, és azt ígérték, kivizsgálják a civil áldozatokról szóló jelentéseket - írja a Guardian.

Hamid Karzai afgán elnök jelenleg Washingtonban tárgyal Barack Obamával, az Egyesült Államok elnökével. "Karzai mindenképpen beszélni fog Obamával az indokolatlan és elfogadhatatlan civil áldozatokról" - közölte az afgán elnöki iroda.

Az eddigi legtöbb civil halálos áldozattal járó szövetséges támadás 2008 augusztusában történt Azizabad faluban, ahol kilencvenen haltak meg. Az Egyesült Államok először tagadta, hogy civilek haltak meg, később mégis kiadott egy irányelvet, ami szerintük csökkenti a hasonló tömeges civil áldozatokkal járó akciók esélyét.