Tadic szerint már halott Rózsa-Flores két egykori társa

Vágólapra másolva!
Mario Tadic, a Rózsa-Flores Eduardo vezette állítólagos terroristacsoport egyik tagja a bolíviai képviselőház különbizottságának azt mondta, hogy a csoport két másik tagja, Dudog Gábor és Gáspár Dániel már nincs életben, mert Rózsa-Flores meggyilkolta őket. A bolíviai börtönben fogva tartott magyar Tóásó Előddel a bizottság egyik tagja szerint úgy íratták alá vallomását, hogy fordítás hiányában nem értette annak tartalmát. Kedden hivatalossá vált, hogy Rózsa-Flores koponyasérülés és vérveszteség következtében halt meg, testébe a bolíviai kommandósok összesen hét golyót lőttek.
Vágólapra másolva!

Mario Tadic, a Rózsa-Flores Eduardo vezette állítólagos terroristacsoport egyik tagja azt gyanítja, hogy Dudog Gábor és Gáspár Dániel már nincs életben, mert Rózsa-Flores végzett velük. Az ABI bolíviai hírügynökség és a Los Tiempos című újság beszámolója szerint a bolíviai-horvát állampolgárságú Mario Tadic Astorgát kedden hallgatta meg a képviselőház különbizottsága, amely az állítólagos terroristacsoport tevékenységét és felszámolásának körülményeit vizsgálja. Róluk korábban azt lehetett tudni, hogy szökésben vannak, a rendőrség keresi őket.

Tolmács hiányában az április 16-i kommandósakció másik túlélőjét, az ugyancsak a La Paz-i San Pedro börtönben fogva tartott Tóásó Elődöt nem tudta meghallgatni a bizottság. A FMBolivia rádióállomás honlapján arról számolt be szerdán, hogy az egyik képviselő előző nap mégis meg tudta látogatni Tóásót a börtönben a bizottság nevében. Claudio Pablo Banegas, a PDS párt képviselője azt mondta: a kommandós akció magyar túlélőjét ügyvéd és tolmács nélkül hallgatta ki az ügyészség, és ezért tanúvallomását úgy írta alá, hogy nem ismerte annak tartalmát. "Személyesen győződtem meg arról, hogy Tóásó nem beszél spanyolul, és csak kicsit angolul, ezért úgy írta alá az ügyészség előtt tett vallomását, hogy nem ismerte annak tartalmát. A bolíviai alkotmányos jogokkal ellentétben nem biztosítottak számára tolmácsot" - figyelmeztetett Banegas.

César Navarro, a bizottság kormánypárti elnöke azt mondta, hogy Tadic arra gyanakszik, hogy Rózsa-Flores meggyilkolta a két magyart. A bolíviai ügyészség szerint Gáspár Dániel és Dudog Gábor is tagjai voltak a Rózsa-Flores Eduardo vezette csoportnak.

"Tadic hallotta, amint a két magyar heves vitába keveredett Rózsa-Floresszel, aki állítólag azzal fenyegette meg őket, hogy olcsóbb két golyóra költeni, mint két repülőjegyet venni" - mondta Navarro, aki szerint Tadic kételkedik abban, hogy Dudog és Gáspár életben van, mivel már a Santa Cruz és a Las Americas szállodába sem költöztek át a csoport többi tagjával. Tadic egyebek közt arról is beszélt, hogy Rózsa-Flores elvette az útlevelet társaitól, nehogy meg tudjanak szökni. Azt is elmondta, hogy ha a csoportnak pénzre volt szüksége, Rózsa Flores személyesen lépett kapcsolatba "más szintet képviselő" személyekkel, s azonnal megkapta, amit kért.

Bernardo Montenegro, a bizottság egyik ellenzéki tagja lesújtó véleménnyel volt Tadic nyilatkozatáról. Szerinte ki kellene deríteni, miként sikerült Tadicot mindennemű sérülés nélkül őrizetbe venni, miközben Rózsa-Florest és két társát agyonlőtték a kommandósok, Tóásót pedig súlyosan bántalmazták.

Tadic néhány napja, még az ügyészségen tett vallomásában azt is állította, hogy Rózsa-Flores az interneten keresztül szervezte be, azzal a feladattal, hogy "katonai kézikönyveket állítson össze és fordítson le spanyol nyelvre egy párhuzamos katonai szervezet kiépítésének" céljából Santa Cruz megyében. Tadic szerint Rózsa-Flores és Michael Martin Dwyer követte el a robbantásos merényletet Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciájánál április 15-én.

Evo Morales bolíviai elnök parancsára kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Américas szállodában lőtték agyon a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A csoport megöléséről itt olvashat. Őrizetbe vették Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. Később a csoport két feltételezett fegyverszállítóját is letartóztatták, majd házi őrizetbe helyezték A bolíviai hatóságok terrorizmussal, államellenes összeesküvéssel vádolják a csoportot, azt állítva, hogy meg akarta ölni Evo Morales elnököt.

Nyilvánosságra hozták a boncolási jegyzőkönyvet

A bolíviai ügyészség nyilvánosságra hozta a kommandós akció három halálos áldozatának boncolási jegyzőkönyveit, amelyek szerint valamennyiükkel több - hat, illetve hét - lövés végzett.

Az El Deber című Santa Cruz-i lap helyi idő szerint kedden számolt be a sajtóban körözött dokumentumokról, amelyek megerősítették a már korábban kiszivárgott értesüléseket. A boncolás szerint Rózsa-Flores Eduardo halálának oka koponyasérülés és vérveszteség: összesen hét golyót kapott, egyet a fejébe, kettőt a mellébe és négyet a gyomrába. Magyarosi Árpád ugyancsak elvérzett, miután két lövés érte mellkasát és négy altestét. Az ír Michael Dwyernél szintén sokkot és elvérzést állapítottak meg, őt hét lövés érte, négy a mellkasán, három pedig a gyomrán találta el. A boncolást még április 16-án Santa Cruzban végezte el két igazságügyi orvos.

Köztörvényes bűnöző a koronatanú

Az El Deber internetes kiadásában arról is ír, hogy az ügyészség koronatanújaként kezelt Ignacio Villa Vargas - ragadványnevén "El Viejo", vagyis az Öreg - vastag rendőrségi aktával, tekintélyes köztörvényes bűnözői múlttal rendelkezik.Villa készítette azt a pár perces, rossz minőségű videofelvételt, amely az ügyészség szerint bizonyítja a terrorizmus vádját. Villát az elmúlt években többször kapták el csalásért, 2001-ben közel kétszáz áldozatát károsította meg hamis dokumentumokkal, ugyanis az Öreg akkor egy kiterjedt vízumhamisító hálózat tagja volt, amely főként amerikai beutazási engedélyekkel szedte rá áldozatait. Elfogásakor 120 útlevél volt nála.

A terrorizmussal vádolt Villa priuszában 1981-től lehet találni különböző köztörvényes bűncselekményeket, de a komolyabb büntetéseket mindig sikerült megúsznia, miután igyekezett kiegyezni a károsultakkal. Ebben az időben "Láncfűrész" gúnynéven is emlegették, mert az ügyével foglalkozó rendőrtisztek, illetve szomszédai szerint "a fél világot megvágta". 2003-ban például már autólopásokba keveredett, és három lopott gépkocsit találtak nála.

A La Prensa napilap az Asturias és a Las Américas szálloda igazgatóira hivatkozva azt írta, hogy Luis Alberto Hurtado Vaca, a Cotas Santa Cruz-i telefontársaság felügyelőbizottságának tagja foglalt szállást és fizette Rózsa-Floresék összesen több mint tízezer dolláros számláit. A rendőrség még nem bukkant rá Hurtado nyomára, munkahelyén üzenetet hagytak.

Az államügyészi hivatal közben elismerte: nem megdönthetetlen bizonyítékok, hanem csak "nyomok" utalnak arra, amit korábban állítottak, hogy Santa Cruz-i politikai vezetők, közéleti személyiségek és vállalkozók kapcsolatban álltak a Rózsa-Flores Eduardo vezette csoporttal. Marcelo Sosa, a nyomozást vezető ügyész korábban tanúvallomásokra hivatkozva beszélt arról, hogy az ügyben Santa Cruz-i politikai vezetők is érintettek lehettek.

Halálos fenyegetésekre panaszkodik az ügyész

Sose azt állította, hogy Villa, valamint Juan Carlos Gueder Bruno és Alcides Mendoza Malavi, Rózsáék állítólagos fegyverszállítói mintegy húsz nevet említettek a tanúvallomásukban, és szinte valamennyi említett ember az Evo Morales államfővel szembenálló jobboldali ellenzék befolyásos vezetője. A La Prensa című napilap beszámolója szerint Mendoza ügyvédje és Tadic tagadta az ügyész állításait. Mendoza állítólag egyetlen nevet sem mondott az ügyész által említettek közül. A képviselőház vizsgálóbizottságának ellenzéki alelnöke, Bernardo Montenegro pedig közölte, hogy Tadic a kedden tartott közel kétórás meghallgatáson a Sosa által megnevezett emberek 95 százalékáról azt mondta, hogy nem ismeri, soha nem látta vagy hallott róla.

Az érintett ellenzéki vezetők indulatosan reagáltak az ügyész kijelentéseire. A gyanúba keveredett Branko Marinkovic horvát származású bolíviai horvát üzletember kijelentette, hogy nem bíznak a kormány igazságszolgáltatásában, ezért nemzetközi vizsgálatot szorgalmaznak. Oscar Ortiz, a szenátus ellenzéki elnöke "kevéssé komolynak" nevezte az ügyész állításait, és azt mondta, hogy Sosa tevékenysége ellentétben áll "minden jogi normával". Wálter Guiteras szenátor közölte: jövő hét keddre a felsőház ülésére várják Alfredo Radát, a kormányzati ügyek miniszterét, hogy felvilágosítást adjon a rendőrség április 16-i akciójáról. A szenátus meg akarja hallgatni többek között a rendőrség parancsnokát, a főügyészt és az igazságügyi orvosszakértőket is. Sose eközben azt állítja, hogy halálos fenyegetéseket kapott.