Bosszú elől menekültek a török gyilkosok rokonai

Vágólapra másolva!
Megtorlástól tartva elmenekültek falujukból azoknak az embereknek a rokonai, akiket szerdán letartóztattak a törökországi esküvői mészárlás miatt. A kormány szerint családi viszály vezetett a 44 halálos áldozatot követelő támadáshoz.
Vágólapra másolva!

A hétfői törökországi esküvői mészárlás után letartóztatott tíz ember rokonai elmenekültek otthonaikból a megtorlás elől - írja a BBC. A délkelet-törökországi Bilgeköy faluban tartott esküvőre hétfő este 9 óra tájban rontottak be álarcos fegyveresek, kézigránátokat robbantottak és lövöldözni kezdtek a 200 fős násznépre. A támadásban 44 ember vesztette életét, köztük hat gyerek, a szertartást vezető imám és a jegyespár is. A faluból körülbelül 70 gyerek vesztette el valamelyik szülőjét a mészárlásban, többen is pszichológiai kezelés alatt állnak a trauma miatt.

A hatóságok szerdán nyolc gyanúsított ellen emeltek vádat, két másikat pedig őrizetbe vettek. Szerda este a faluból 20 család - körülbelül 100 ember - pakolta fel bútorait, berendezési tárgyait és ruháit a faluban várakozó teherautókra, hogy elkerüljék az áldozatok családtagjainak bosszúját. A költözést biztonsági erők felügyelték. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági forrás szerint a megtorlás megelőzése érdekében 27 fegyvert - köztük két engedély nélkülit - foglaltak le a falubeliektől.

A kormány szerint elhúzódó családi viszály állt a mészárlás hátterében. Falubeliek úgy tudják, hogy egy elutasított kérő családja támadt a násznépre. Besir Atalay török belügyminiszter szerdán azt mondta, hogy a támadáshoz használt fegyvereket az állam adta ki, és több gyanúsított is tagja volt a kormány által felfegyverzett faluőrségnek, amelynek tagjai a kurd lázadók ellen védték a helyieket. A támadók és az áldozatok között is voltak a faluőrség tagjai. A belügyminiszter fontosnak nevezte, hogy a fegyverek a faluőrséghez tartoztak. A faluőröket régóta gyanúsítják illegális tevékenységgel, és ha bebizonyosodik, hogy közük volt a mészárláshoz, felerősödhetnek a betiltásukat követelő hangok - írja a BBC.