Tóásó szerint kihasználta őket Rózsa-Flores

Vágólapra másolva!
Rózsa-Flores Eduardo kihasználta őt és a csoport többi tagját - állította április 16-i rendőrségi kihallgatásán Tóásó Előd, akit aznap vettek őrizetbe, amikor felszámolták az Evo Morales bolíviai elnök elleni összeesküvéssel gyanúsított csoportot. A kihallgatási jegyzőkönyvet két napja töltötték fel az internetre. A Rózsa-Flores és társai ügyében eljáró magyar nagykövet közölte, életben van, de március óta nincs már Bolíviában az a két magyar, akiket a bolíviai hatóságok köröznek, mert szerintük ők is Rózsa-Floresék csoportjához tartoztak.
Vágólapra másolva!

Rózsa-Flores Eduardo meghívására utazott Bolíviába Tóásó Előd, aki nem tudott semmit a bolíviai hatóságok által terrorizmussal gyanúsított csoport tevékenységéről. Ez derül ki április 16-án tartott kihallgatási jegyzőkönyvéből. A dokumentum beszkennelt változatát május 5-én tették közzé az ernestojustiniano.org című honlapon (a spanyol nyelvű dokumentumot itt érheti el).

Tóásó többek között arról beszélt, hogy csak informatikai feladatokkal foglalkozott, fizetést nem kapott, de Rózsa-Flores minden költségét fedezte. Azt állította, hogy nem voltak baráti viszonyban, és úgy érzi, hogy Rózsa-Flores kihasználta őt, akárcsak a többieket is. Kijelentette, hogy nem terrorista, nem érti, hogy mi történik és mi történt, sem azt, hogy miért hiszik azt róla, hogy köze van a történtekhez.

Tóásó azt mondta: először tavaly november 11-én utazott Bolíviába, mikor Rózsa-Flores azzal hívta meg: segítsen informatikai feladatokban, és "ráadásul világot is láthat". December közepén hazatért, majd februárban ismét visszament, és az azóta eltelt két hónap alatt nem hagyta el Bolíviát.

A 28 éves fiatalember elismerte, hogy márciusban kapott egy pisztolyt Rózsa -Florestől, de hozzátette, hogy csak Rózsa-Flores kitartó unszolására fogadta el, és soha nem használta. Fegyveres kiképzésben nem részesült, de egyszer egy rendőr barátjával járt egy lövészklubban - vallotta. Tóásó azt állította, hogy nem tud semmit a Julio Terrazas bíboros Santa Cruz-i rezidenciája ellen április 15-én hajnalban elkövetett robbantásos merényletről sem, a kérdéses időpontban szállodai szobájában tartózkodott és filmeket nézett a laptopján.

Tóásó azt vallotta, hogy, hogy mindössze egyszer hallotta a Lucas és a Superman nevet (ez volt a fedőneve annak a két bolíviai ügyvédnek, akiket a bolíviai hatóságok a Rózsa-Flores vezette csapat tagjainak tekintenek), egyszer pedig látta az El Viejo ragadványnéven ismert Ignacio Villa Vargast, az ügyészség koronatanúját. "Azzal vádolnak, hogy terrorista vagyok, és kábítószer-kereskedő. Nem értem, hogy miért, nem vagyok semmiféle terrorista" - mondta a jegyzőkönyv szerint.

Rég elutazott a két körözött magyar

Életben van a bolíviai hatóságok által körözött két magyar állampolgár, Dudog Gábor és Gáspár Dániel - állította az MTI-nek Józsa Mátyás Buenos Aires-i magyar nagykövet. A Rózsa-Flores Eduardo és társai ügyében eljáró magyar diplomata csütörtökön azt mondta, megbízható forrásból úgy tudja, a két fiatalember még márciusban, egy hónappal az április 16-i Santa Cruz-i kommandós akció előtt elhagyta Bolíviát.

A nagykövet közölte: megbízható forrása szerdán megerősítette, hogy Dudog Gábor és Gáspár Dániel a Rózsa Florestől kapott pénzből elhagyta Bolíviát. Érkezésükhöz hasonlóan valószínűleg a zöldhatáron távoztak, és elutaztak Latin-Amerikából. Azt nem tudja a nagykövet, hogy a két fiatalember visszatért-e Magyarországra.

Korábban Mario Tadic, a Rózsa-Flores Eduardo vezette állítólagos terroristacsoport őrizetben lévő horvát-bolíviai tagja a bolíviai képviselőház különbizottságának azt mondta, hogy a csoport két másik tagja, Dudog Gábor és Gáspár Dániel már nincs életben, mert Rózsa-Flores meggyilkolta őket. A két férfiról korábban azt lehetett tudni, hogy szökésben vannak, a rendőrség keresi őket.

A nagykövet Tadic ügyészségi kihallgatásról április 16-án készült jegyzőkönyv alapján úgy ítéli meg, hogy Mario Tadic manipulálható, kibillent a lelki egyensúlyából. A jegyzőkönyv szerint amikor visszakérte útlevelét Rózsa-Florestől, azt a választ kapta, hogy olcsóbb egy golyó, mint egy repülőjegy. Feltehetően ezt a történetet vetítette ki a két magyarra. Tadic verzióját gyengíti az a tény is, hogy nem tud magyarul, így nem is tudhatja, hogy mi hangzott el a vitában - állította az MTI szerint Józsa.

Evo Morales bolíviai elnök parancsára kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Américas szállodában lőtték agyon a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi román-magyar állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. (A csoport megöléséről itt olvashat.) Őrizetbe vették Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. Később a csoport két feltételezett fegyverszállítóját is letartóztatták, majd házi őrizetbe helyezték A bolíviai hatóságok terrorizmussal, államellenes összeesküvéssel vádolják a csoportot, azt állítva, hogy meg akarta ölni Evo Morales elnököt.

Bolíviai ellenzékiek szerint kényszerrel csikart ki vallomásokat a rendőrség

Bolíviai ellenzéki képviselők azt állítják, hogy a rendőrség kikényszerítette az egyes politikusokra nézve terhelő vallomásokat az állítólagos összeesküvéssel kapcsolatban letartóztatott emberektől. A parlament vizsgálóbizottságának ellenzéki tagjai a csütörtöki lapokban arról beszéltek, hogy két letartóztatottra nyomást gyakoroltak a rendőrök, hogy belekeverjék az ügybe Rubén Costast, Santa Cruz tartomány ellenzéki prefektusát és Branko Marinkovic üzletembert. Marisol Abán képviselő szerint a két letartóztatottat "a fejükhöz szorított fegyverrel" bírta rá az egyik rendőr Costas és Marinkovic megvádolására, miközben Santa Cruzból a fővárosba, La Pazba szállították őket.

Raúl Corro, a két férfi ügyvédje szerint védencei soha nem nevezték meg Costast és Marinkovicot, amint azt Marcelo Sosa ügyész állítja. "Rávették őket, hogy mondjanak valamit" - jelentette ki az ügyvéd a Red Uno televízióban. Costas és Marinkovic nagyfokú autonómiát követel a kelet-bolíviai tartományoknak. A központi hatóságok azzal gyanúsítják őket, hogy el akarják szakítani az országrészt a szegény hegyvidéki tartományoktól. Gueder és Mendoza ellen az a vád, hogy fegyverrel látták el a Santa Cruzban április 16-án kommandós akcióval felszámolt csoportot.

Evo Morales bolíviai elnök szerdán magához hívatta a Santa Cruz-i vezetőket, hogy "bizonyítsák ártatlanságukat" az ügyben. Emlékeztetett az alkotmány 124. cikkelyére, amely szerint hazaárulást követ el, aki Bolívia területi egysége ellen lép fel. "Nincs joguk elrejtőzni a tartományukban, a hivataluk mögött" - mondta.

A kormány politikai egyezményt akart aláíratni velük a szeparatizmus és a terrorizmus ellen, de a meghívott vezetők nem mentek el. A tanácskozáson végül kormánypárti erők vettek részt, valamint a magánvállalkozók szövetségének az elnöke, de ő nem írta alá az ott elfogadott nyilatkozatot a La Prensa című Santa Cruz-i lap szerint.