Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozták, hány diák vesztette életét a tavalyi pusztító kínai földrengés idején összedőlő iskolákban. A hatóságok szerint 5335 gyerek halt meg. Azzal ugyanakkor továbbra is adósak, hogy megmagyarázzák, miért dőlt össze olyan sok iskolaépület a katasztrófában.
Vágólapra másolva!

5335 diák vesztette életét a földmozgás miatt összedőlt iskolák falai között a közel egy évvel ezelőtti szecsuáni földrengésben - jelentették be a kínai hatóságok. Az áldozatok közé számolták a romok között eltűnteket is. Rajtuk kívül 546 diák szerzett maradandó károsodást. A tavaly május 12-i természeti katasztrófának hivatalosan 68 712 halálos áldozata és 18 ezer eltűntje van. Azt nem tudni, hogy a hatóságok miért most, pár nappal a katasztrófa első évfordulója előtt hozták nyilvánosságra ezt a számot - írja a brit Times.

Nagyon érzékeny kérdés Kínának ezen a szegény, falusias vidékén, hogy pontosan hány gyerek hunyt el - írja a brit Times. Az elhunyt gyerekeknek ugyanis szinte mindegyike egyke volt, a szigorú kínai előírás, az "egy családban egy gyerek" szabály miatt szüleik nem vállalhattak többet. Sokan megkérdőjelezik, hogy a nagy számban épített iskolák vajon megfeleltek-e egyáltalán az építési előírásoknak, és követelik, hogy a kormány magyarázza meg, miért dőlt össze olyan sok iskola, ahol délutáni órákon ültek a diákok.

A hatóságok szerint ennek oka az erős, a Richter-skála szerint 7,9-es földrengés volt. Építési hatóságok a kivitelezés hiányosságaira fogják, miért omlottak össze a köznyelvben sérülékenységük miatt csak tofumaradéknak csúfolt épületek. A rendőrség nem engedélyezi a gyászoló szülőknek, hogy a kétségeiket és kérdéseiket tüntetéseken hangoztassák. A héten egy, az Amnesty International által közzétett jelentés szerint több tucat szülőt tartóztattak le és hallgattak ki, akik bíróságra akarták vinni gyermekük halálának ügyét.

Egy ismert kínai művész szerint nem az elhunyt gyermekek számát, hanem a nevét kell a hatóságoknak nyilvánosságra hozni, hogy ne csak egy ellenőrizhetetlen részigazságot közöljenek. A pekingi Madárfészek stadion megtervezésében is részt vevő Ai Vejvej maga 5203 nevet gyűjtött már össze a gyászoló szülőktől.