Beúszott egy amerikai mianmar hősi rabjához

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudni mit akart az az amerikai útlevéllel rendelkező férfi, aki csak azért úszta át a rangooni Inya-tavat, hogy belopózzon a mianmari ellenzék hosszú évek óta szigorú házi őrizetben tartott, Nobel-békedíjas vezetőjéhez, Aung Szan Szú Kjihez. A férfi állítólag három éjszakát töltött a politikusnál, és csak akkor vették észre, amikor kedd éjjel megpróbált visszaúszni szállodájába.
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy amerikai férfit a mianmari hatóságok, aki kedd este úszva távozott a legfőbb mianmari ellenzéki vezető, a házi őrizetben lévő Aung Szan Szú Kji házából. Az 53 éves John William Yeattaw-t a Inya-tóból halászták ki a rendőrök, nem messze Suu Kyi tóparti házától. A hatóságok szerint három éjszakát töltött a Nobel-békedíjjal is kitüntetett aktivista otthonában.

A férfi a mianmari Myanma Ahlin napilap szerint beismerte, hogy vasárnap éjjel átúszta a tavat és belopózott Szú Kji házába. A lap szerint a férfi egy ötliteres üres demizsont is vitt magával, amit feltehetően arra használt, hogy belekapaszkodva könnyebben a víz felszínén maradjon - jelenette a BBC.

A rendőrök lefoglalták a férfinél lévő tárgyakat, így útlevelét, egy kamerát, 100 dollárt, egy fogót és egy fekete hátizsákot. Az egyelőre nem világos, mit keresett a mianmari ellenzékinél. A politikus házát csütörtökön húsz rendőr szállta meg. A rangooni amerikai nagykövetség egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatatást a mianmari hatóságoktól a férfi letartóztatásáról. Ez az első alkalom, hogy egy külföldi bejutott Szú Kji erősen őrzött otthonába, és az első aki átúszta keresztbe az Inyi tavat. Az ellenzéki politikus házának közelében tilos a fürdőzés.

Szú kji az elmúlt 19 évből 13-at házi őrizetben töltött, a legutóbb rá kiszabott hat éves házi őrizet május 27-én jár le. Hívei azt remélik, a hatóságok ezúttal nem hosszabbítják meg. A nő két házvezetőnővel osztja meg otthonát, és senki más nem látogathatja meg, csak orvosa.