Vágólapra másolva!
30 ezer embernek kellett elmenekülnie eddig Kalifornia Santa Barbara megyéjéből a kedd óta tomboló tűzvész miatt. Az állam kormányzója szükségállapotot hirdetett.
Vágólapra másolva!

Már Santa Barbara városát fenyegeti a kedd óta tomboló tűzvész Kaliforniában - írja a BBC. Az oltásban 2 300 tűzoltó vesz részt, de a megyei tűzoltóparancsnok, Tom Franklin elismerte: nem állnak jól felszereléssel. A gyorsan terjedő tűz 1214 hektárt égetett már le. 70 házat pusztítottak el a lángok, és 3500 ház forog veszélyben.

Pénteken újabb 12 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, így a tűzvész elől elmenekültek száma már elérte a 30 ezret. A tüzet az erős szél tereli éjszakánként Santa Barbara városa felé. Franklin szerint különösen nehéz felvenni a harcot a lángokkal, mert a tűz bozótos területen tombol, és a bokrok tovább táplálják. Az oltás során tizenegy tűzoltó sebesült meg, közülük hárman súlyosan. A hatóságok vizsgálják, hogy gyújtogatás miatt kezdődött-e a tűzvész.

Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger szükségállapotot hirdetett ki Santa Barbara megyében - ez az intézkedés megkönnyíti, hogy pénzt és felszerelést csoportosítsanak át a lángok megfékezésére.