Alkut ajánlottak Tóásó Elődnek

Vágólapra másolva!
A bolíviai ügyészség alkut ajánlott a fogva tartott Tóásó Elődnek, aki a gyanú szerint Rózsa-Flores Eduardóval és társaival merényletet tervezett Evo Morales bolíviai elnök ellen. A férfinak azt ajánlották, ha bevallja bűnét, mindössze öt év börtönt kap - közölte az MTV Híradója és a Blikk is.
Vágólapra másolva!

A bolíviai ügyészség öt év börtönt ajánlott Tóásó Előd ügyvédjének, ha bűnösnek vallja magát - közölte az MTV Híradója a Bolíviában fogva tartott férfi ügyvédjét fizető Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrendre hivatkozva. (A Magyarországon működő lovagrendekről itt olvashat.) A 29 éves Tóásót azzal vádolják, hogy részt vett a részben magyarok, köztük Rózsa-Flores Eduardó által Evo Morales bolíviai elnök ellen szőtt összeesküvésben.

A Blikk szerint pénteken azt ajánlották Tóásónak, ha bevallja bűnét, öt évre ítélik, de két és fél év után szabadulhat. A helyi törvények szerint harminc év börtönbüntetés járna neki, ha bebizonyosodik bűnössége. "Az általunk megbízott ügyvéddel folyamatosan kapcsolatban vagyunk, és az álláspontunk változatlan, Tóásó Előd nem követett el semmilyen bűncselekményt, még egy hét börtön is sok" - mondta a lapnak Nagy Károly András, a Máltai Lovagrend magyar külügyminisztere.

A bolíviai hatóságok április 16-án jelentették be, hogy felszámoltak egy csoportot, amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt. A kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert.

Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. (Itt mindent megtalál az állítólagos bolíviai merényletkísérletről, Rózsa-Flores Eduardóról és társairól.)