Leváltották az afganisztáni NATO-erők parancsnokát

Vágólapra másolva!
Kevesebb, mint egy év szolgálat után leválltották posztjáról az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok főparancsnokát, David McKiernan tábornokot. Utódja Stanley McChrystal altábornagy lesz, aki korábban a különleges műveleti parancsnokságot vezette.
Vágólapra másolva!

Robert Gates védelmi miniszter menesztette posztjáról az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok főparancsnokát, David McKiernan tábornokot - közölte a CNN hírtelevízió. A parancsnokságot Stanley McChrystal altábornagy veszi át, aki jelenleg a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója, korábban pedig a különleges műveleti parancsnokságot vezette Észak-Karolinában.

McKiernan tábornokot kevesebb, mint egy éve nevezte ki a posztra az előző amerikai elnök, George Bush. A váltást az indokolhatja, hogy Barack Obama elnök új parancsnokot kíván megbízni az új Afganisztán-stratégia végrehajtásával. McKiernan többször jelezte, hogy a hét éve tartó afganisztáni műveletek sikeréhez csapaterősítésre van szükség. Obama erre ígéretet is tett: 21 ezer katonát készül a közép-ázsiai országba vezényelni.