Pakisztán szerint menekülnek a tálibok

Vágólapra másolva!
A pakisztáni kormány szerint már hétszáz tálibot öltek meg a múlt hét óta tartó harcokban, ezt azonban független forrás nem erősítette meg, mert senkit nem engednek a harcok közelébe. Az ENSZ szerint az elmúlt napokban 360 ezren menekültek el a Szvat-völgyből és a környező területekről. Az al-Kaida arra készül, hogy kihasználja a pakisztáni káoszt.
Vágólapra másolva!

Már hétszáz tálibot öltek meg a múlt héten keződött pakisztáni katonai offenzívában a pakisztáni kormány adatai szerint - írja a New York Times. A pakisztáni légierő hétfőn az iszlamisták főváros közelében lévő állásait bombázta, a tálibok a kormány szerint menekülőben vannak.

"A hadműveletek az utolsó tálibig folytatódni fognak" - mondta Mehman Malik belügyminiszter. "Nem hagytunk esélyt nekik. Menekülőben vannak, nem számítottak ekkora támadásra."

A megölt tálibok számát és azt, hogy már menekülnek, független forrás egyelőre nem erősítette meg - írja a New York Times. A pakisztáni kormány senkit nem enged a harcok helyszíneinek közelébe, a legtöbb pakisztáni újságíró már elhagyta a környéket. A civil áldozatok számáról egyelőre nincsenek hivatalos adatok, a menekültek beszámolói szerint nagyon sokan haltak meg.

Az ENSZ szerint 360 ezren menekültek el a Szvat-völgyből és a mellette fekvő Dir és Buner kerületekből, mióta a múlt héten megkezdődtek a támadások. Korábban már félmillió embernek kellett elhagynia az otthonát a térségben.

Az Associated Press (AP) tudósítása szerint a hadműveletek helyszínétől délre fekvő Mardan városban több száz kitelepített várakozott órákig, hogy az ENSZ nyilvántartásba vegye őket. Ez a feltétele annak, hogy sátrakhoz és élelmiszerhez jussanak.

Amerikai és pakisztáni hírszerzők szerint az al-Kaida terorrszervezet ki akarja használni a pakisztáni káoszt, és terrorcselekményeket terveznek az országban - írja a New York Times. "Az al-Kaida vérszagot érez, megmérgezte őket a gondolat, hogy iszlamista államot csinálhatnak Pakisztánból" - mondta a New York Timesnak Bruce O. Riedel, a CIA egykori elemzője, aki az új amerikai Afganisztán-Pakisztán terv (melyről részletesebben itt olvashat) kidolgozását vezette. Egy iszlamista fordulat valószínűtlen Pakisztánban, mert a pakisztáni hadsereg erős. Ami sokkal valószínübb, hogy sok "kis Afganisztán" jön létre az afgán-pakisztáni határvidéken - vagyis olyan területek, melyeket teljes egészében az iszlamisták ellenőrzése alatt állnak.