Putyin jelezte, hogy visszatérésre készül

Vágólapra másolva!
Bár nyíltan nem mondta ki, egyértelműen utalt rá egy japán lapnak adott interjúban Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, hogy 2012-ben elnökként térne vissza. Putyin szerint jó kapcsolatban vannak Dmitrij Medvegyev elnökkel és együtt fognak dönteni Oroszország jövőjéről. Az oroszok többsége Medvegyev kinevezése óta úgy gondolja, igazából Putyin mozgatja a szálakat.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin korábbi orosz államfő, jelenlegi miniszterelnök az eddigi legegyértelműbb jelét adta annak, hogy fontolgatja 2012-es visszatérését az elnöki székbe - írja a Guardian. Putyin egy japán lapnak adott interjúban azt mondta: "Attól függően, hogy melyikünk, hogyan végzi a munkáját, Dmirtij Medvegyev elnökkel együtt döntük majd a jövőről. Együtt, ő és én".

Az interjú későbbi részében megemlítette, hogy az Oroszországot is súlyosan érintő világgazdasági válság dönti majd el, melyikük lesz az elnök 2012-ben. "Jól ismerem Medvegyevet, tudom, hogy az ország érdekeit veszi majd figyelembe, amikor a politikai jövőjéről dönt" - mondta. Putyin szerint nagyon jó kapcsolatban vannak Medvegyevvel, és mindketten nagyon jól végzik a munkájukat, de ezen a szinten "gyakran merülnek fel kérdések".

Medvegyev tavaly májusban lett Oroszország elnöke, egy évvel hatalomra jutása után azonban az oroszok többsége - a politikai elemzőkkel és Oroszország nyugati partnereivel együtt - azt gondolja, hogy továbbra is Putyin mozgatja a szálakat az orosz politikában - írja a Guardian.

Tavaly az orosz parlament négy évről hatra hosszabbította meg az elnök hivatali idejét - a Guardian szerint már ez is arra utalt, hogy Putyin visszatérését készítik elő.

Putyin és Medvegyev a kilencvenes évek eleje óta ismerik egymást, amikor a szentpétervári polgármesteri hivatalban dolgoztak együtt. Putyin, aki 2000 és 2008 között volt Oroszország elnöke, 2007 őszén nevezte meg Medvegyevet utódjaként.