Kivégzésre utal a bolíviai boncolás eredménye

Vágólapra másolva!
Valószínűleg tűzharc nélkül végezték ki szállodai szobájukban Rózsa-Flores Eduardót és társait - derül ki a bolíviai törvényszéki boncolás nyilvánosságra hozott jelentéséből. A viszgálat szerint az áldozatokat felülről, illetve hátulról érték a lövések, ami azt jelentheti, hogy a földön guggolva lőtték le őket. Közben parlamenti vizsgálóbizottság elé állították Tóásó Elődöt, de a meghallgatást félbe kellett szakítani.
Vágólapra másolva!

A földön guggolva lőhették agyon Rózsa-Flores Eduardót és társait - írták csütörtökön a bolíviai napilapok egy frissen publikált törvényszéki vizsgálati jelentésre hivatkozva. A törvényszéki orvosszakértők boncolási eredményeiből kiderült, hogy a Santa Cruzban április 16-án lelőtt magyarokat ért lövések "felülről lefelé" hatoltak be az áldozatok testébe.

A magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Rózsa-Florest, a román állampolgárságú Magyarosi Árpádot és az ír Martin Dwyert április 16-án ölték meg kommandósok a bolíviai Santa Cruz Las Americas szállodájában. A támadás után a rendőrség azt állította, hogy tűzharcban ölték meg a terrorizmussal gyanúsított csoport tagjait, a falakon lévő golyónyomok azonban ezt nem igazolták.

Kedden egy helyi rendőrségi beszámoló még arról számolt be, hogy az áldozatok kezén lőpornyomot találtak, ami igazolja, hogy tűzharcban estek el. A most nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyv azonban a bolíviai sajtó szerint szögesen ellentmond ennek.

A törvényszéki szakértők, Antonio Torres Balanza és Rafael Vargas Pena által elvégzett boncolás azt állapította meg, hogy Rózsáékat valósággal szitává lőtték a kommandósok. A bolíviai Igazságügyi Szakértői Intézet hivatalos beszámolója szerint mindhárom áldozatot több lövés érte, és az első golyók röppályája Rózsa-Flores, Magyarosi és Dwyer esetében is felülről lefelé haladt.

Ez azt jelenti, hogy az áldozatokat a földön guggolva, közvetlen közelről, felülről lőtték agyon - írja a Los Tiempos napilap. A bolíviai lapok ugyanakkor ellentmondásosan írnak arról, hogy melyik áldozatnál milyen sérüléseket állapított meg a vizsgálat.

Az El Deber szerint Rózsa-Flores egy fejlövésbe halt bele, de belelőttek a jobb vállába is: a lövés jobbról, szemből, kissé fölülről érkezett a szakvélemény szerint. Rózsa-Flores bal vállát is golyó érte, ezt fölülről, kissé hátulról kapta. A férfi két lövést kapott a mellkasába, további kettő az ágyékán érte az El Deber szerint.

Magyarosi a lap információi szerint szintén fejlövést kapott, már az első lövéstől meghalt, de összesen hét golyót találtak a testében. A többi golyó főleg a mellkasát és a hasát érte, de a jobb karjában is találtak egyet.

Dwyer az El Deber szerint 6 lövést kapott automata fegyverből a teste különböző részeibe, különösképpen a mellkasába. A lövések közül 2 szemből, 4 hátulról érte az ír férfit; a golyók átlőtték mindkét tüdejét, és elvérzett, noha se a szíve, se a mája, se más belső szervei nem sérültek. A Los Tiempos hasonló sérüléseket Magyarosinak tulajdonít, de elképzelhető, hogy a lap csak összekeverte a neveket.

A szakvélemény Magyarosi és Dwyer esetében is megjegyezte, hogy a bőrükön nem látható égésnyom, tehát a lövéseket legalább 50 centiméter távolságból adták le rájuk.

A tűzharc tagadását büntetné a rendőrség

Egy a rendőrség által a rajtaütés után közzétett fényképen ugyanakkor a felsorolt lövésnyomok közül egy sem látszik Rózsa-Floresen, ami kétségeket ébreszt azzal kapcsolatban, hogy mikor lőtték agyon a férfit. A képen Rózsa-Flores az ágyán fekszik, két fegyverrel körberakva: nem egyértelmű, hogy alszik-e vagy meghalt, a halálos lövéseknek mindenesetre még nyoma sincs rajta. A képet a bolíviai sajtó néhány nappal a rajtaütés után adta közre, forrásként a rendőrséget jelölték meg. A rendőröknek akkor még nem lehettek képeik Rózsa-Floresék számítógépeiről, hiszen azoknak a felnyitását állítólag még csak most kezdik meg. Vagyis valószínű, hogy maguk a rendőrök készítették a fotót.

Forrás: Los Tiempos

Egy másik képen, amelyet a Reuters tett közzé, Rózsa-Flores a földön fekszik egy vértócsában, és jobb szeme alatt, valamint vállain és is látszik egye-egy lövés nyoma. A vállakon lévő sebek olyan helyen vannak, amelyek az előbbi képen takarásban voltak, továbbá mindkét fotón a férfi keze takarja mellkasának bal oldalát, és takarásban van Rózsa-Flores ágyéka is. Vagyis a fenti képen szinte minden testrész takarva van, amely lövést kapott. A fejlövés azonban egyértelmű különbség a két kép között: a rendőrség által közreadott, fent látható képen nem látszik, míg a Reuters fotóján Rózsa-Flores arcán, a jobb szeme alatt jól kivehető a fejlövés okozta vérfolt. Rózsa-Flores a boncolási eredmények szerint a fejlövésbe halt bele.

A törvényszéki adatok alapján Oscar Ortis, a Bolíviai szenátus ellenzéki elnöke is megkérdőjelezte a rendőrség verzióját, amely szerint az áldozatok ellenállást tanúsítottak, és lövéseket adtak le, majd tűzharcban estek el. Ortis szerint egy 2x3 méteres szobában nem alakulhat ki ilyen tűzpárbaj, az pedig, hogy a lövések egy része hátulról találta el az áldozatokat, szintén érthetetlen, hiszen egy tűzpárbajban valószínűleg senki nem fordítot hátat támadóinak.

Hétfőn Victor Escobar, a rendőrség országos főparancsnoka azt állította, hogy Rózsa-Floresék lövéseket adtak le, hogy és ellenszegültek az őket letartóztatni próbáló rendőröknek. A parancsnok azt is közölte, hogy a rendőrség jogi lépéseket tesz mindenki ellen, aki tagadni próbálja, hogy a Las Americas szállodában fegyveres összecsapás lett volna. Oscar Ortis ezt a fenyegetést visszautasította.

Tóásót megfenyegették a börtönben

Az április 16-ai rajtaütésben elfogott Tóásó Elődöt a bolíviai parlament különleges bizottsága próbálta meg kihallgatni szerdán. Bernardo Montenegro, a bizottság ellenzéki tagja szerint Tóásó elkezdett beszélni általános dolgokról, de aztán "sajnálatos módon szív-problémákra panaszkodott, ezért félbe kellett szakítani az ülést". Tóásót egy hét múlva hallgatják meg újra.

A magyar férfi ügyvédje közben arról számolt be, hogy Tóásót a börtönben életveszélyesen megfenyegették: a börtönben egy ismeretlen angolul azt mondta, hogy ha beszélni fog, megölik. Az ügyvéd szerint Tóásó félti az életét, ezért védelmet kért a bizottságtól - írja a Los Tiempos.

Az üggyel kapcsolatban a San Pedro-i börtön parancsnoka, José Oswaldo Cabrera azt mondta, hogy Tóásót jól őrzik, és nincs veszélyben az élete, hiszen április 18-a óta teljesen el van szigetelve a külvilágtól.

Megvizsgálják Rózsa-Floresék számítógépeit

A bíróság engedélyt adott a bolíviai ügyészségnek arra, hogy megvizsgálják azokat a számítógépeket, amelyeket a rendőrök Rózsa-Flores csoportjának szállodai szobáiban talált. Az engedélyt az El Deber szerint már április 23-án kikérték a hatóságok, de a csak kedden jelentették be, hogy az ügyészség már megkapta a felhatalmazást.

A számítógépek mellett a rendőrök lefoglalták a csoport mobiltelefonjait, is, amelyekből szintén bizonyítékokat remélnek. A rendőrség jelentése szerint sem Tóásó szobájában, sem a csapat ötödik tagjánál, a szintén letartóztatott horvát-bolíviai Mario Tadicnál nem volt fegyver, noha Tóásó korábban azt vallotta, hogy kapott egy pisztolyt Rózsa-Florestől.

A jelentés alapján Rózsa-Flores szobájában két gránátot, 27 rúd dinamitot, egy gépfegyvert, két 9 milliméteres Beretta pisztolyt és két teli tölténytárat találtak. Ez alapján a férfi legalább 54 töltényt tudott volna kilőni a rárontó rendőrökre, ha valóban tűzharcra került volna sor.

Martin Dwyer szobájában két pisztolyt, Magyarosi szobájában egy pisztolyt találtak, ezen kívül mindegyiküknél volt egy laptop és egy mobiltelefon.