Nemi erőszakért állt bíróság elé Móse Kacav

Vágólapra másolva!
Nemi erőszak és zaklatás vádjával állt bíróság elé Móse Kacav volt izraeli elnök. A vád szerint volt beosztottait zaklatta, az ügy miatt 2007-ben lemondott. A per csütörtökön kezdődött Tel Avivban, Kacav a tárgyalás előtt az újságíróknak azt ígérte, bebizonyítja ártatlanságát - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Megkeződött Móse Kacav izraeli elnök pere Tel Avivban, a politikust nemi erőszakkal és többszörös szexuális zaklatással vádolják. A vád szerint Kacav korábbi női alkalmazottait zaklatta, akikkel idegenforgalmi miniszterként és később elnökként dolgozott együtt. Ha bűnösnek bizonyul, 16 év börtönre is ítélhetik - írja a BBC.

Kacav, aki 2007-ben a kipattanó botrány miatt mondott le az elnökségről, a tárgyalás előtt azt nyilatkozta, bebizonyítja ártatlanságát. "Ma hosszú és nehéz harcba kezdünk, hogy tisztázzuk a nevemet. Újra megígérem, hogy ártatlanként távozom majd a bíróság elől" - fogalmazott.

A volt izraeli államfő azért áll bíróság elé a súlyos vádak miatt, mert megváltoztatta korábbi döntését, és mégsem volt hajlandó vádalkut kötni, inkább bíróság elé állt, hogy tisztázza magát. 2008-ban még bevallotta, hogy szexuálisan zaklatta beosztottait, cserébe - a korábbi alku szerint - elkerülhette volna a súlyosabb vádat, a nemi erőszakot. (Erről bővebben itt olvashat.)