Kiszabadulhat a Srí Lanka-i katlanban rekedt 50 ezer civil

Vágólapra másolva!
Reményt látnak a Srí Lanka-i kormányerők arra, hogy hétvégére véget érhetnek az országban tartó harcok, és ezzel az északkeleti országrészben rekedt 50 ezer civil is kiszabadulhat a katlanból. A tamil lázadók mostmár csak egy néhány négyzetkilométeres területet tartanak, de azt minden áron: csak az utóbbi egy héten több száz civil esett áldozatául a tüzérségi támadásoknak.
Vágólapra másolva!

A háborús övezetben rekedt civilek 48 órán belül kiszabadulhatnak a tamil lázadók szorításából - jelentette ki a Srí Lanka-i kormány szóvivője pénteken.

"A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) által még ellenőrzés alatt levő utolsó területet a hét végére visszafoglalják a kormányerők" - mondta a szóvivő. Mahinda Radzsapaksze köztársasági elnök azt mondta, hogy két napon belül civilek ezrei nyerhetik vissza szabadságukat - tette hozzá.

A hadsereg péntek reggel közölte, hogy csütörtökön este nagy erejű robbanás volt abban a "biztonsági zónában", ahol a feltételezések szerint a Tigrisek vezetői rejtőznek és az ott tartózkodó mintegy 5000 civilnek sikerült elmenekülnie. A közlemény, amelyet a lankaweb internetes oldal idézett, arra is kitér, hogy a detonációt 200 méteres magasságba emelkedő füstoszlop követte, majd megszakadt minden rádiókapcsolat az LTTE egységei között.

A szigetország hatóságai szerint a hadsereg egy néhány négyzetkilométeres földsávba szorította vissza a tamil lázadók harcosait az ország északkeleti partvidékén. Az ENSZ szerint 50 ezer civil rekedt a harci övezetben, közülük az elmúlt hetekben egyre többen váltak az összecsapások áldozataivá.

Az LTTE 1972 óta harcol a kisebbségben lévő tamilok független államáért. A csaknem négy évtizede tartó harcok már legalább 70 ezer halálos áldozatot követeltek. Csak szerdán - egy kórház megtámadása miatt - 38 civil halt meg a harcokban, és a hétvége óta több száz újabb polgári áldozatról számoltak be hírügynökségek és Srí Lanka-i kórházi források.