Izrael a békéről tárgyalna Szíriával

Vágólapra másolva!
Simon Peresz  izraeli államfő szerint Bassár el-Aszad szíriai elnöknek és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek közvetlen tárgyalásokat kellene kezdenie egymással. Korábban Törökország volt a közvetítő, Szíria most az Egyesült Államokat próbálja megnyerni e célra.
Vágólapra másolva!

Simon Peresz izraeli államfő sürgette Szíriát, hogy kezdjen közvetlen béketárgyalásokat Izraellel. Mint mondta, a korábban török közvetítéssel zajlott közvetett tárgyalásoknak nincs folytatásuk.

Peresz szerint bármilyen szíriai gesztus segíthetne a légkör javításában a két, ellenséges ország között. Olyan javaslatokat idézett, amelyek szerint Bassár el-Aszad szíriai elnöknek és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek találkoznia kellene, hogy közvetlen tárgyalásokat kezdjenek egymással.

Izrael és Szíria tavaly közvetett béketárgyalásokat folytatott török közvetítők révén, de Szíria felfüggesztette ezeket az izraeli hadsereg év eleji gázai offenzívája miatt. Peresz szerint Damaszkusz most az Egyesült Államokat próbálja meg bevonni közvetítőnek a közvetett tárgyalásokba.

A Nobel-békedíjas - elnökként csupán formális jogkörrel rendelkező - Peresz a jordániai, holt-tengeri Dél-Súnában nyilatkozott vasárnap újságíróknak, ahol a Világgazdasági Fórum keretein belül rendezett nemzetközi gazdasági tanácskozáson vett részt.

Szíria fő követelése, hogy Izrael adja vissza az egész Golán-fennsíkot, amelyet 1967-ben elfoglalt, majd később bekebelezett. Aszad a múlt héten azt mondta, nem hiszi, hogy az új, keményvonalas izraeli kormány jó partner lenne a béketárgyalásokhoz. Netanjahu legutóbb néhány napja jelentette ki, hogy nem adja vissza a Golánt.