Vágólapra másolva!
Feltehetően felszámolták a Srí Lanka-i kormánycsapatok a tamil lázadók utolsó bástyáját is az ország északi részében. A lázadók közölték, abbahagyják a harcot, hogy megóvják népüket. A Srí Lanka-i elnök szerint a hadsereg végleges vereséget mért a tamil lázadókra.
Vágólapra másolva!

Abbahagyják a harcot a Srí Lanka-i tamil lázadók. "Ez a csata keserű véget ért" - jelentette be a Tamil Tigrisek egyik szóvivője vasárnap, miután a kormánycsapatok egyre jobban szorongatják őket utolsó állásaikban. Nem ez az első alkalom, hogy a lázadók a harcok befejezésére szólítanak fel, miután sarokba szorították őket, ám, ha komolyan gondolják, 25 évnyi polgárháború érhet véget a Indiai-óceánon fekvő szigeten - írja a CNN.

"A mi népünket pusztítják a bombák, az aknák, a betegség és az éhség. Nem engedhetjük meg, hogy még többen essenek el. Egyetlen választásunk maradt, hogy megszüntessük az utolsó gyenge okot, amivel népünk gyilkolását indokolják. Úgy döntöttük, leengedjük a fegyvert" - közölte a szóvivő a tamil.net lázadóbarát portálon. Egy később közzétett közleményben azonban már úgy fogalmaznak, hogy "felkészültek a fegyverek leengedésére, ha ez szükséges a nemzetközi közösség számára, hogy megóvja a tamilok életét és méltóságát".

A lázadók 1983 óta küzdenek önálló tamil államért Srí Lankán. A polgárháborúban legalább 70 ezer ember vesztette életét.

A kormánycsapatok nagyarányú offenzívával szorították a lázadók erőit - és velük együtt feltehetően civilek ezreit - az ország északi részébe. A lázadók szerint ez elmúlt 24 órában 3 ezer civil vesztette életét, és 25 ezren sebesültek meg súlyosan.

A kormány ugyanakkor azt állítja, az összes a fegyverek kereszttüzébe rekedt civilnek sikerült megmenekülnie. El is utasították a fegyverszüneti felhívást, mondván, miután az összes - körülbelül 50 ezer - civil elmenekült, nincs okuk leállítani az offenzívát. A CNN-nek egy nemzetközi segélyszervezet munkatársa azt állította, hogy sok ezer ártatlan civil is van még a harcok közelében. Az ENSZ szerint sok civilt erőszakkal tartottak ott a lázadók, és január óta legalább hatezer ember vesztette életét. A nemzetközi szervezet ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a Srí Lanka-i hatóságok nincsenek felkészülve ekkora mennyiségű menekült elhelyezésére.

A védelmi minisztérium szerint a kormánycsapatok szombaton elfoglalták a lázadók által ellenőrzött utolsó földdarabkákat is. Vasárnap azonban még tartottak a harcok ott, ahol a lázadók vezetését szorították sarokba. Egy katonai szóvivő szerint egy másfél négyzetkilométeres területről van szó a dzsungelben, ám ezt az információt független forrásokból nem lehet megerősíttetni. Vasárnap a kormánycsapatok megöltek 70 lázadót, akik hat csónakkal próbáltak elmenekülni egy lagúnából. Az áldozatok között nem volt ott a lázadók vezére, Velupillai Prabhakaran.

Mahinda Radzsapaksza Srí Lanka-i elnök a Világgazdasági Fórum ammani csúcstalálkozóján jelentette be szombaton, hogy "Srí Lanka teljesen megszabadult a Tamil Tigrisek barbár terrorizmusától". Az államfő bejelentése szerint a hadsereg páratlan erőfeszítéseinek köszönhetően végleges vereséget mért a tamil lázadókra.