Három-négy guantánamói rab jöhet Magyarországra

Vágólapra másolva!
2009 végéig megérkezhet Magyarországra három-négy ember, akiket jelenleg Guantánamón őriznek. A fogolytábor lakói a tervek szerint bevándorlóként jönnek majd Magyarországra, egyikük ellen sem indul bírósági eljárás.
Vágólapra másolva!

Év végéig megérkezhetnek Magyarországra az egykori guantánamói foglyok. Az Egyesült Államok összesen 30-40 ember befogadásáról tárgyal a szövetséges országokkal, így Magyarországgal is - közölte Jeffrey D. Levine amerikai megbízott ügyvivő (aki a nagykövetet helyettesíti jelenleg Budapesten). Magyarországra hárman-négyen jöhetnek majd, de erről az amerikai hatóságok nemcsak hazánkkal, hanem a foglyokkal is egyeztetnek.

Olyan foglyok érkezhetnek Magyarországra, akik nem jelentenek veszélyt a társadalomra, így a fogvatartottak ellen nem indul majd semmilyen bírósági eljárás, és nem is menekültként jönnek a tervek szerint - mondta a nagykövetség megbízott ügyvivője. Feltehetően bevándorlóként lépnek majd az ország területére.

Az amerikaiak a magyar kormány mellett a parlamenti pártokkal is egyeztetnének, a foglyok megérkezése előtt pedig lehetőséget biztosítanának a magyar félnek, hogy Guantánamón személyesen is találkozzanak a fogvatartottakkal. (A guantánamói fogolytábor felszámolásáról még több hírt talál itt.)

Ősszel érkezhet az új nagykövet

A keddi sajtóbeszélgetésen elhangzott, hogy az Egyesült Államokban zajlik az új budapesti nagykövet kiválasztása. Nevet nem tudott mondani az ideiglenes ügyvivő, azonban annyit elárult, hogy feltehetően politikai jelölt kaphat majd megbízást, ahogyan az 1995 óta jellemző az amerikai-magyar kapcsolatokra.

Levine szerint az amerikai külképviseleteken a nagykövetek 70 százaléka karrierdiplomata, 30 százaléka pedig politikai kinevezett. Európában általában ez utóbbiak nyerik el a megbízásokat.