Obama ragaszkodik Guantánamo bezárásához

Vágólapra másolva!
Barack Obama megerősítette, hogy a kongresszus visszautasítása ellenére is be akarja zárni 2010-ig a guantánamói fogolytábort. "A fogolytábor éppen, hogy veszélyezteti Amerika biztonságát, mert a kínzásokról szóló történetek segítik az al-Kaidát a toborzásban" - mondta Obama. Néhány fogoly amerikai top-börtönökbe kerülhet.
Vágólapra másolva!

"A guantánamói fogolytábor egy téves kísérlet; zűrzavar, amit el kell takarítani" - mondta Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a washingtoni levéltárban tartott nemzetbiztonsági témájú beszédében a BBC tudósítása szerint.

Megerősítette, hogy be akarja záratni a fogolytábort 2010-ig. "Néhány terrorizmussal vádolt fogoly a legbiztonságosabb amerikai börtönökbe kerülhet" - mondta Obama. Az ötlet, hogy terrorizmussal gyanúsított foglyokat szállítsanak az Egyesült Államokba, nagy vihart kavart Amerikában, mert sokan túl veszélyesnek tartják. Legutóbb a kongresszus utasította vissza Obama tervét.

Obama szerint a guantánamói fogolytábor nem növelte, hanem éppen, hogy veszélyeztette az amerikai nemzetbiztonságot. "A guantánamói tábor képei segítették az al-Kaidát a toborzásban" - mondta Obama. A tábor működtetése visszavetette a jogállamiságot és Amerika erkölcsi tekintélyét az elnök szerint. "Amerika utat tévesztett a terrorizmus elleni háborúban az utóbbi nyolc évben" - mondta Obama.

Amerika háborúban áll az al-Kaidával, mely továbbra is támadásokat tervez , ezért fel kell készülni a fenyegetésekre, de a Bush-kormány brutális vallatási módszerei, például a szimulált vízbefojtás Obama szerint nem hatékony eszközök ebben a háborúban.

A 240 guantánamói fogoly további sorsáról részleteket nem mondott Obama, csak annyit közölt: azok a rabok, akik az amerikai törvények szerint bűncselekményt követtek el, szövetségi bíróság elé kerülnek, azok pedig, akik a háború szabályait sértették meg, katonai törvényszék elé.

"Nem lesznek független feltáró bizottságok a Bush-éra terrorizmuspolitikájának kivizsgálására" - mondta Obama. A demokratikus intézmények szerinte elég erősek, a mostani keretek között is elszámoltathatóak a kínzások felelősei.