A szétágyúzott Srí Lankán járt az ENSZ-főtitkár

Vágólapra másolva!
Kráterektől, kiégett, üszkös romoktól és roncsoktól hemzseg az a terület, ahol nemrég még súlyos harcok folytak a Srí Lanka-i kormányerők és a lázadó Tamil Tigrisek között. 300 ezer menekült vár arra, hogy végre emberhez méltó körülmények között éljen régi otthonában. Ők jelenleg menekülttáborokban tengődnek, ahol a kormánykatonák mindenkit lázadónak néznek. Az ő érdekükben látogatott a szigetországba Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.
Vágólapra másolva!

Borzalmas látványt nyújtó csatatérként írta le Srí Lanka északkeleti partvidékének látványát az Associated Press (AP) riportere. Mindenhol romok, a föld lyukacsossá lőve a tüzérségi támadásoktól, a kráterek között kiégett tankok, és kiürült bunkerek árválkodnak. A dolog jelentősége abban áll, hogy a Srí Lanka-i kormányzat az utóbbi hónapok offenzívája során mindvégig tagadta, hogy nehéztüzérséget is bevetett volna a lázadó Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei ellen.

Mást mondanak a túlélő, és a katlanból kimenekült civilek. Állításuk szerint ők végig intenzív tüzérségi zárótűz alatt menekültek ki a kormányerők által körülzárt területről. "Az életünkért menekültünk az északi ágyúzás elől. Mindkét oldalról lőttek, a Tamil Tigrisek és a hadsereg is, és mi közöttük ragadtunk" - számolt be egy férfi az AP-nek a menekülésükről.

Egy másik nő a következőket mondta: "Három napot gyalogoltunk, hogy ideérjünk. Lőttek és bombáztak minket. Nem volt élelmünk. Mindkét oldal lőtt minket" - nyilatkozta kétségbeesve az AP riporterének.

Az ágyúzás nyomai a hajdan szép homokos tengerparton is látszanak: bombakráterek borítják be az egész környéket. Az AP riportere a környéket elhagyatottnak írja le, minden épület megsemmisült vagy legalábbis károkat szenvedett.

A Srí Lankán szintén terepszemlét tartó Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár elmondta az újságíróknak: szerinte a menekülőknek a "legembertelenebb szenvedésen" kellett keresztülmenniük.

Hétfőn hirdette ki a Srí Lanka-i kormány a lázadók feletti győzelmét az 1983 óta tartó polgárháborúban. A háború utolsó pár hónapja kivételesen elkeseredett harcba torkollt. Több tízezer civil rekedt a harcoló felek között, akik nem kímélték a polgári lakosságot. Ezt még a kormánycsapatok orvosai is beismerték.

A feltételezhetően elkövetett háborús bűnökért felelőst akar találni az ENSZ is. A világszervezet Emberjogi Tanácsa hétfőn a svájci Genfben tart rendkívüli ülést a témáról. Valószínűleg egy átfogó vizsgálatot kezdeményeznek majd a polgárháború atrocitásai miatt. Az ENSZ dokumentumai szerint ugyanis 7000 halottat követeltek az utóbbi hónapok harcai.

Az ágyúzás közben elmenekülteknek a számukra felállított menekülttáborokban sincs jobb dolguk. A kormányhadsereg alaposan leellenőrzi, nincs-e köztük tamil lázadó. 300 ezer menekültet kéne újra letelepíteni a kiürült területeken, de addig is Ban Ki-mun felszólította a Srí Lanka-i kormányt, hogy javítson a körülményeiken. A főtitkár azt is szorgalmazta, hogy a lakosság 18 százalékát kitevő tamilok diszkriminációját is számolják fel, és legyenek valóban egyenlőek a többségi szingalézekkel.