Újraválasztották a legnépszerűbb német elnököt

Vágólapra másolva!
Az eddigi elnököt, Horst Köhlert választották ismét Németország államfőjévé. A hivatalban lévő elnök a szombaton már a szavazás első fordulójában abszolút többséget szerzett.
Vágólapra másolva!

Az eddigi elnököt, Horst Köhlert választották ismét Németország államfőjévé. A hivatalban lévő elnök a szombati szavazásnak már az első fordulójában abszolút többséget szerzett. Köhler - háború utáni Németország egyik legnépszerűbb elnöke - újabb öt évre kapott megbízást.

Az államfőt közvetve választó, 1224 tagú szövetségi közgyűlésben Köhler 613 elektori szavazatot kapott, azaz pontosan annyit, amennyi az abszolút többséghez minimálisan szükséges. Fő riválisa, a szociáldemokraták és a Zöldek által támogatott Gesine Schwan 503 szavazatot szerzett, míg a Baloldal pártjának jelöltjére, Peter Sodannra 91 elektor szavazott.

A német államfőt ugyanis 1949. május 23-án elfogadott alkotmánynak megfelelően az erre a célra létrehozott szövetségi közgyűlés választja, amely összesen 1224 elektorból áll. A közgyűlés tagjainak felét az alsóház, a Bundestag 612 képviselője alkotja, míg a többieket a tartományok delegálják. A közvetett, végső soron a pártok befolyásától függő szavazást már a múltban is sokan bírálták, annak alkotmányosságát azonban senki nem kérdőjelezte meg.

A 66 éves Köhlert egyébként az úgynevezett polgári pártok, azaz a CDU/CSU és az FDP támogatja, míg a politológus, volt egyetemi rektor, ugyancsak 66 esztendős Schwan mellett a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek sorakoztak fel. Az elnök megválasztáshoz abszolút többségre van szükség, amihez 613 szavazat kell.