Több mint száz halott a szomáliai tűzharcokban

Vágólapra másolva!
A szomáliai fővárosban tíz napja harcolnak a kormánypárti erők és a szélsőséges iszlamisták, eddig több mint százan haltak meg és ötvenezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Az Afrikai Unió békefenntartói a helyszínen vannak, de nem tesznek semmit, mert nincs rá felhatalmazásuk.
Vágólapra másolva!

Pénteken akár negyvenöten is meghalhattak Szomália fővárosában, Mogadishuban a kormánypárti erők és a város egyes részeit uraló szélsőséges iszlamisták közötti tűzharcban - írja a BBC. A tíz napja tartó harcban összesen már több mint százan haltak meg, és ötvenezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Az ENSZ által is elismert átmeneti kormány múlt héten veszítette el az uralmat a főváros közel egyharmada felett, ezt a területet próbálták visszaszerezni a mostani lövöldözésben.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a harcok főleg a főutakon zajlottak. Az Afrikai Unió 4300 fős békefenntartó csoportja a városban van, de nem avatkoznak a harcokba, mert nincs rá felhatalmazásuk.

"A kormány addig fog harcolni, amíg végleg ki nem űzi az őket a fővárosból" - mondta a hadsereg szóvivője, Farhan Mahdi Mohamed az AFP hírügynökségnek.

Szomália élén hivatalosan Sheikh Sharif Ahmed mérsékelt iszlamista elnök áll, aki januárban került hatalomra, és bevezette az iszlám törvénykezést, a sáriát az országban. A szélsőséges al-Shabab csoportnak azonban ez sem volt elég - a csoport folyamatosan terjeszkedik Szomáliában, egyre nagyobb területeket vonnak ellenőrzésük alá. Az al-Shabaab az al-Kaidával is kapcsolatban lehet - írja a BBC.