Öngyilkos lett a korrupcióval vádolt volt dél-koreai elnök

Vágólapra másolva!
Öngyilkos lett szombaton Roh Mu Hjon volt dél-koreai elnök, akit azzal vádolt a koreai ügyészség, hogy elnöksége idején hatmillió dollár kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől. A volt elnök egy szikláról vetette le magát.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos lett Roh Mu Hjon volt dél-koreai elnök. A korrupciós botrányba keveredett politikus szombaton vetette le magát egy szikláról.

A dél-koreai rendőrség szombaton először azt közölte: a politikus tisztázatlan körülmények között, hegymászás közben leesett egy szikláról, és a hatóságok vizsgálják, hogy a öngyilkosságot követett-e el, vagy baleset okozta-e a halálát.

Később a politikus családjának ügyvédje megerősítette, Roh búcsúlevelet hagyott a családjának, és volt kabinetfőnöke is azt mondta, hogy a korábbi államfő levetette magát egy szikláról.

A 62 éves Roh Mu Hjon segítőtársával indult a túrára kora reggel az otthonához közeli hegyekbe. Amikor az esés után megtalálták, súlyos fejsérülései voltak, eltörött medencecsontja és több bordája. Kórházba szállításkor belehalt sérüléseibe.

Roh 2003 és 2008 között volt Dél-Korea elnöke. A volt államfő nemrég korrupciós botrányba keveredett. Az ügyészség szerint Roh államfőként több mint hatmillió dollárt kapott egy üzletembertől, aki a politikus feleségének, fiának, illetve testvére vejének utalta át a pénzt. A dél-koreai államügyész április 30-án 13 órán át hallgatta ki a politikust az ügyben.

Ezt megelőzően Roh nyilvánosan bocsánatot kért a történtekért. "Szégyellek emberek közé menni. Sajnálom, hogy csalódást okoztam" - mondta a volt elnök.

"Ami történt, hihetetlen és mélységesen szomorú" - mondta Li Mjungbak, Dél-Korea jelenlegi elnöke a BBC tudósítása szerint. Az államfő éppen Vaclav Klaus cseh elnökkel tárgyalt, amikor értesült elődje haláláról.

Szöül utcáin vegyesek voltak az emberek reakciói a BBC szerint. "Összetört a szívem. "El sem tudom képzlni, milyen fájdalmat érezhetett. Azt hiszem, számára a halál volt a legjobb megoldás" - mondta egy fővárosi a BBC-nek. Egy dél-koreai mérnök szerint a média és mindazok, akik "megalapozatlan vádakkal" támadták őt, mind felelősek a haláláért.. Egy üzletember ugyanakkor azt mondta, a volt elnöknek az igazságszolgáltatás előtt kellett volna elszámolnia azzal, hogy mi igaz a vádakből és mi nem.